Най-големият румънски производител на енергия обяви неплатежоспособност

Съдът в Букурещ прие искането на държавната енергийна компания Хидроелектрика за обявяване на неплатежоспособност, съобщи информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Инстанцията назначи съдебен администратор, който ще се заеме с реорганизацията на най-големия производител на енергия в Румъния.

Внезапното искане на Хидроелектрика, която покрива годишно около 30 процента от вътрешното производство на електроенергия, за обявяване на неплатежоспособност според Аджерпрес би могло да представлява начин, чрез който компанията да прекрати двустранни договори, чрез които са били облагодетелствани определени дружества.

През април тази година Европейската комисия започна пет разследвания, целящи да установят дали Хидроелектрика е нарушила европейските норми за държавната помощ заради подозрения, че държавата е повлияла на компанията да сключи договори за покупка и продажба на енергия на префернциални цени.

През септември миналата година бившият румънски министър на икономиката Кодруц Шереш и шестима членове на бившето ръководство на държавната енергийна компания Хидроелектрика бяха изпратени на съд за "подкопаване на националната икономика", "заплаха срещу енергийната сигурност" и нанасяне на щети на 165 милиона долара чрез сключване на ощетяващи компанията договори.

Хидроелектрика, която е под контрола на министерството на икономиката, е една от най-печелившите държавни компании в Румъния, отбелязва "Адевърул". Вестникът коментира, че дейността на компанията е била силно засегната от сушата през втората половина на миналата година. Заради безводието Хидроелектрика активира клаузата за "форсмажор" в периода септември-май, когато беше принудена да намали доставките на енергия.

Информационният сайт Хотнюз коментира, че неплатежоспособност на гиганта Хидроелектрика би засегнала банковата система на страната, тъй като компанията е ангажирана със заеми за стотици милиони евро.

Споделяне

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?