Най-големият самолетоносач в британската история излиза в открито море

Най- големият кораб на британския Кралски военноморски флот – самолетоносачът "Куин Елизабет" (Queen Elizabeth) в понеделник за пръв път ще напусне корабостроителницата "Росит" на източното крайбрежие на Шотландия и ще се отправи на изпитателно плаване.

Това е най-големият самолетоносач, строен за британския флот. Само размерите на палубата са колкото три футболни игрища. Строителството му излезе над 6 млрд. паунда (7.6 млрд. долара).

Бойният кораб напуска дока с помощта на 11 буксирни катера. Те първо изчакват прилива, за да може корабът да напусне дока, а след това отлива, за да може да премине под моста Форт със скъсена мачта и да навлезе в Северно море.

Изпитателният период на "Куин Елизабет" ще продължи няколко години и ще влезе в употреба през 2021 г., когато ще участва във военни учения на източното крайбрежие на САЩ.

На брода ще има поне 1000 души екипаж и 40 самолета, водоизместимостта му е 70.6 хиляди тона.

Очаква се Кралският военноморски флот да го ползва 50 години. В момента британският флот не разполага с нито един самолетоносач, след като последният приключи последното си плаване през декември 2016 г. и бе продаден на турска преработвателна компания.

Сега в корабостроителницата в шотландския порт "Росит", където бе построен 70 хил. -тонният "Куин Елизабет", се строи още един самолетоносач от същия клас. Той ще се нарича "Принцът на Уелс".

Капитанът на "Куин Елизабет" Джери Кид коментира, че самолетоносачът е важен, за да се поддържа репутацията на Великобритания като морска държава.

По думите му "Куин Елизабет" "не е просто кораб, а военна база".

През 2018 г. на борда му ще бъдат разположени британски изтребители F35 Lightning II, произведени от американската компания Lockheed Martin.

САЩ ще натоварят на самолетоносача свои F35B от морската пехота.

Строителството на "Куин Елизабет" се забави и изпитателното плаване започва три месеца по-късно от предвиденото.

Споделяне

Още от Свят