Най-големият център за грижа за възрастни в Югоизточна Европа отваря в София

Най-големият център за грижа за възрастни в Югоизточна Европа отваря в София

Комплекс от 21 сгради с обща площ 33 хил. квадрата предстои да се превърне във водещия доставчик на услуги за дългосрочни грижи и рехабилитация в Югоизточна Европа. Базата е проектирана на площ от 35 дка в подножието на Витоша и включва 13 еднофамилни къщи за настаняване на възрастни хора от семеен тип, хоспис, медицински център и център за грижа за паметта. През 2021 г. предстои да бъде открита и модерна болница за рехабилитация, съобщава инвеститорът Blocks Health and Social Care (Блокс), цитирана от "Инвестор".

Стаите в хосписа са оборудвани с високотехнологични медицински легла с антидекубитални матраци и собствена кислородна инсталация.

"Създадохме този проект с амбицията да го превърнем в синоним за изключителна грижа към възрастното население и да въведем най-съвременните стандарти и практики в нашите домове и центрове", коментира Илиан Григоров, основател и изпълнителен директор на Блокс.

В напреднала фаза на строеж е модерен център за рехабилитация, който включва болница със 100 легла и център за извънболнична помощ. Създателят на проекта има амбицията през 2021 г. в рехабилитационната болница за първи път в България да бъдат предложени технологии като антигравитационни пътеки, басейн за хидротерапия и водна бягаща пътека, както и високотехнологични роботизирани апарати за раздвижване.

В подготовката и изграждането на тези услуги Блокс си сътрудничи с най-престижния център за рехабилитация в света – Шърли Райън Абилити Лаб (Shirley Ryan Ability Lab), който е номер 1 в САЩ през последните три десетилетия и с най-голям изследователски бюджет в света в тази област. Проектът на сградата е дело на специализираното архитектурно студио за болници HKS Architects.

"Безспорна е нуждата от добра среда и професионални грижи за хората, страдащи от различни заболявания. За мен е много важно, че с тази задача се ангажират не само институциите, но и бизнесът и организации, които имат опит, експертиза и желание да направят най-доброто, за да се чувстват по-добре техните пациенти", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още от Бизнес