Най-големият в света хибриден енергиен парк заработи на хавайски остров

Триста овце се грижат тревата край фотоволтаиците да не избуява

Световната енергийна компания "Eй И Ес" (AES) откри официално в сряда на Хавайските острови най-големия в света работещ хибриден парк за производство и съхранение на слънчева енергия. Съоръжението е разположено в град Лауаи на острова Кауаи и е с мощност за производство на слънчева енергия 28 МВ и съхранение на енергия 100 МВтч. с продължителност 5 часа, съобщиха от корпорацията.

Хибридният парк, който се оперира от дъщерното дружество на  компанията "Ей И Ес Дистрибютед Енерджи" (AES Distributed Energy), осигурява устойчиво бъдеще на Хавайските острови. Произвежданата чиста слънчева енергия ще замени използването на 4.5 млн. галона дизелово гориво годишно.

Чрез този проект "Ей И Ес" допринася за постигане на целите на островния архипелаг за използване на 100% възобновяема енергия до 2045 г., като доказва, че слънчевата енергия и технологията за съхранение могат успешно да заместят традиционното производство на електроенергия. Изключително важно при този проект е, че цената на електроенергията, подавана от пиковата фотоволтаична централа, не само ще бъде по-ниска от тази, произведена от фосилни горива, която захранва острова, но често ще бъде по-евтина дори от горивата сами по себе си, посочиха от компанията. 

Това е една от първите соларни централи за пикова енергия,  която започна да доставя електричество на острова в сутрешните и вечерните часове още от декември 2018 г. Централата е изградена с функционалност за микромрежа,  което улеснява местния оператор KIUC. При необходимост паркът на "Ай Е Ес" може да осигури енергийно захранване и за съседния военно-морски комплекс.

Поддръжката на площите около хибридния парк за производство и съхранение на слънчева енергия се извършва от около 300 овце. Пасейки те оставят тревата ниска и се спестява използването на хербициди или енергия от фосилни горива за косене.
 
Проектът показва, че усилията за едно по-зелено и сигурно бъдеще и използването на 100% възобновяеми енергийни източници са напълно реални и по-близо от всякога, допълват от компанията. Подобни хибридни фотоволтаични централи и паркове за съхранение са достъпни, по-гъвкави и устойчиви в сравнение с използването на централи на фосилни горива, което показва, че соларната енергия може и ще се превърне в първичен генериращ източник. Напълно приложими са за отдалечени мрежи и много райони по света като Аляска, мините в Чили и други. А намаляващите разходи за енергия превръщат подобни проекти в "умния“ избор на бъдещето, казва се в съобщението

"Ей И Ес" работи на пазарите на 15 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. В България притежават въглищната централа в Гълъбово и най-големия в страната ветропарк край каварненското село Българево.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?