Най-големият военен кораб в историята на Великобритания протече

Корабът за 3.1 млрд. лири пропуска по 200 литра вода на час

Най-големият военен кораб на Великобритания в историята - новият самолетоносач "Кралица Елизабет" (Queen Elizabeth) за 3.1 млрд. лири има теч и се нуждае от ремонт, съобщиха от британското военно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Корабът, който тежи 65 хил. тона, беше представен като най-модерният военен кораб на Великобритания и беше официално приет от кралица Елизабет само преди две седмици, има проблем с уплътнението на вала.

Проблемът е засечен по време на пробно плаване.

Говорител на британските военноморски сили съобщи, че вече е планиран ремонт, който ще се се извърши във военноморската база в Портсмут, и няма да наложи прекратяване на пробните плавания.

Вестник "Сън" уточнява, че 280-метровият военен кораб пропуска по 200 литра вода на час, като ремонтът щял да струва милиони британски лири.

Източник от военните среди ремонтът трябва да бъде платен от производителя - The Aircraft Carrier Alliance.

Това е консорциум, в който влизат британските компании BAE Systems, Babcock и британското подразделение на френската фирма Thales.

Те са строили кораба в продължение на 8 години.

Освен него консорциумът е построил и самолетоносача "Принцът на Уелс". Общата цена на проекта е 6.2 млрд. лири.

От BAE Systems съобщиха, че ремонтът ще се извърши в началото на следващата година и ще отнеме само няколко дни.

Очаква се през 2018 г. на борда му ще бъдат разположени британски изтребители F35 Lightning II, произведени от американската компания Lockheed Martin.

Споделяне