Най-големият военен кораб в историята на Великобритания протече

Корабът за 3.1 млрд. лири пропуска по 200 литра вода на час

Най-големият военен кораб на Великобритания в историята - новият самолетоносач "Кралица Елизабет" (Queen Elizabeth) за 3.1 млрд. лири има теч и се нуждае от ремонт, съобщиха от британското военно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Корабът, който тежи 65 хил. тона, беше представен като най-модерният военен кораб на Великобритания и беше официално приет от кралица Елизабет само преди две седмици, има проблем с уплътнението на вала.

Проблемът е засечен по време на пробно плаване.

Говорител на британските военноморски сили съобщи, че вече е планиран ремонт, който ще се се извърши във военноморската база в Портсмут, и няма да наложи прекратяване на пробните плавания.

Вестник "Сън" уточнява, че 280-метровият военен кораб пропуска по 200 литра вода на час, като ремонтът щял да струва милиони британски лири.

Източник от военните среди ремонтът трябва да бъде платен от производителя - The Aircraft Carrier Alliance.

Това е консорциум, в който влизат британските компании BAE Systems, Babcock и британското подразделение на френската фирма Thales.

Те са строили кораба в продължение на 8 години.

Освен него консорциумът е построил и самолетоносача "Принцът на Уелс". Общата цена на проекта е 6.2 млрд. лири.

От BAE Systems съобщиха, че ремонтът ще се извърши в началото на следващата година и ще отнеме само няколко дни.

Очаква се през 2018 г. на борда му ще бъдат разположени британски изтребители F35 Lightning II, произведени от американската компания Lockheed Martin.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?