Най-голям спад на германската икономика от 22 години, на френската – от 30 години

Най-голям спад на германската икономика от 22 години, на френската – от 30 години

Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) през четвъртото тримесечие на миналата година е 2.1% спрямо предходния тримесечен период, съобщи агенция Блумбърг в петък. Това е най-голямото понижение на БВП за 22 години, допълва агенцията, като се позовава на предварителните данни на Федералната статистическа агенция на Германия. Снижението в икономиката на страната продължава вече трето тримесечие.

На годишна основа спадът на БВП е 1.7%. Анализаторите очакваха понижението на БВП за четвъртото тримесечие спрямо третото да е 1.8%, а на годишна основа – 1.4%, допълва "Интерфакс".

Германските предприятия свиват обема на производството и работните места на фона на глобалния икономически спад и понижаването на експортните поръчки. Според прогнозата на МВФ германският БВП тази година ще спадне с 2.5%.

"Бурята още не е отминала", отбелязва икономистът от "Ситигруп" в Лондон Юрген Майкълс. "За първото тримесечие съществуват рискове от по-нататъшен спад, прогнозите за цялата година остават лоши. Очаквам стабилизация на икономиката до края на 2009 г.", добави той.

Свиването на БВП в страната през миналото тримесечие се дължи основно на намаляването на експорта и на инвестициите.

Според икономиста от "Мерил Линч" в Лондон Даниел Антонучи чувствителното забавяне на германската икономика "може би е заради голямата зависимост на предприятията в страната от търсенето на автомобили и средства за производство зад граница".

Очаква се на 25 февруари да бъдат публикувани окончателните данни на германския БВП за четвъртото тримесечие.

"Черното" тримесечие на Франция

Спадът на БВП на Франция през последната четвърт на миналата година е 1.2% спрямо предишния тримесечен период. Той е най-големият от началото на отчитането на БВП през 1978 г., сочат предварителните данни на френското национално статистическо управление. Тези резултати съвпаднаха с предварителните прогнози.

Спадът на БВП на страната през октомври – декември в сравнение със същия период на 2007 г. е 1%, докато експертите очакваха той да е 0.9%.

"Това е черно тримесечие, отбеляза икономистът от БНП "Париба" Пиер-Оливие Бефи. "Рецесията е далече от края си", смята той.

През третото тримесечие БВП на Франция нарасна с 0.1% спрямо второто или с 0.6% на годишна база.

Според френската национална банка икономиката на страната влиза в рецесия за първи път от 16 години насам.

Експортът на страната спадна през миналото тримесечие с 3.7%, вносът – с 2.2% спрямо третото тримесечие. Корпоративните инвестиции се свиха с 1.5% след увеличаването им с 0.1% в предните три месеца. Потребителските разходи нараснаха за последните три месеца на миналата година с 0.5%.

Френският министър на финансите Кристин Лагард прогнозира, че БВП на страната тази година ще се намали с около 1%.

Икономиката на еврозоната отбеляза 13-годишен спад

Като цяло и икономиката на страните от еврозоната отчете спад през четвъртото тримесечие на миналата година от 1.5% спрямо третото тримесечие, което представлява най-голям спад за последните 13 години.

Свиването на икономическата активност в страните с обща европейска валута се оказа по-голямо от очакванията на икономистите за 1.3% по-нисък БВП.

На годишна база БВП на еврозоната отчете спад от 1.2%, което е първият спад на годишна база, откакто се води статистика за икономиката на еврозоната (1995 г.).

Данните за икономическата активност поставят под натиск Европейската централна банка (ЕЦБ) за намаление на основната лихва. В момента в еврозоната тя е 2%, а следващото заседание на ЕЦБ е на 5 март.

Споделяне

Още от Бизнес