Най-голямата банка в света ще проучва България за инвестиране на 50 млн. евро

Най-голямата банка в света ще проучва България за инвестиране на 50 млн. евро

Представители на инструмента SINO - CEEF Capital, към най-голямата банка в света – китайската ICBC, който отговаря за инвестициите в рамките на инициативата 16+1, ще бъдат на посещение в България за проучване на проекти с потенциал за инвестиране. За това са се разбрали на среша във Варшава заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Шимон Островски, директор в ICBC и председател на инструмента SINO.

България е една от държавите, в които нямаме реализирани мащабни проекти и имаме интерес за разширяване дейността си в този регион, заяви Шимон Островски, цитиран от икономическото ведомство в петък.. По думите му банката се интересува от проекти на стойност над 50 млн. евро и е готова и да инвестира и в инфраструктурата на страната.

Манолев на свой ред е посочил, че подобно инвестиране от китайска страна ще има важно значение за ускоряване на намеренията на редица инвеститори, които планират нови или разширяват съществуващите си инвестиции в България.

В момента в страната се реализират редица важни инфраструктурни проекти, за които също може да се обсъди стратегическо партньорство, обяснил зам.-министърът.

Островски е поканил Манолев да участва в срещата на инициативата 16 + 1, която се организира в Будапеща през ноември, допълниха от ведомството.

Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC) е най-голямата в света банка в класацията по пазарна капитализация, депозит на клиенти, печалба и стойност на марката. Банката предоставя всеобхватни финансови продукти и услуги на 5.77 милиона корпоративни клиенти и 520 милиона лични банкови клиенти по силата на дистрибуторската мрежа, състояща се от 16,939 местни институции, 412 чуждестранни институции и над 1,608 кореспондентски банки по света, както и чрез електронното банкиране.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?