Най-голямата френска банка продава енергокредити за 11 млрд. долара

Френската банка БНП-Париба, която е най-голямата в страната по размер на активите, смята да продаде част от своя кредитен портфейл, предаде "Файненшъл Таймс" в петък. Според  неназовани източници на изданието, банката преговаря за продажбата на заеми за 11 млрд. .долара, дадени на нефтогазови компании.

Претендентите за тези активи били трима, засега техните имена са неизвестни, но според вестника най-вероятно става въпрос за големи банки от САЩ и Канада.

БНП-Париба не коментира информацията. Според източника на "Файненшъл Таймс" банката не смята да се отказва от работа в енергийния сектор и ще продължи да издава кредити на стратегически клиенти от отрасъла.

Сред предоставените от финансовата институция кредити е и заемът на НЕК за 250 млн. евро заради проекта за строеж на ядрена централа край Белене.

Продажбата на енергийните заеми се провежда в рамките на реализация на активи за 70 млрд. евро, за която БНП-Париба съобщи през септември миналата година. банката реши по този начин да увеличи собствения си капитал и да подобри финансовото си положение, върху което негативно влияние оказа дълговата криза в еврозоната. В баланса на банката е включена и голяма част от дълговете на Гърция, чиято цена при фалит на страната може да падне  значителното.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?