Най-голямата гръцка компания Coca-Cola Hellenic напуска страната

Най-голямата гръцка компания Coca-Cola Hellenic напуска страната

Coca-Cola Hellenic (CCH), най-голямата гръцка компания, обяви в четвъртък, че напуска страната и се мести в Швейцария и ще листва акциите си на Лондонската борса, предаде Ройтерс.

Гръцките бутилиращи предприятия на компанията ще продължат да работят. CCH, която е втората по големина в света бутилираща компания на Coca-Cola, съобщи, че петте процента от бизнеса ѝ, който се прави в Гърция, ще остане незасегнат. Въпреки това анализатори смятат, че напускането на CCH е лоша новина за закъсалата икономика на Гърция.

ССН, която вече има вторично листване в Ню Йорк и Лондон, съобщи на Атинската борса, че е избрала да направи първично листване в Лондон. Акционерите на компанията, повечето от които са чужденци, ще обменят акциите си с тези в новото дружество.

Coca-Cola Hellenic, в която американският гигант Coca-Cola държи 23% дял, бутилира кока кола и други напитки в 28 страни от Русия до Нигерия. Около 95% от акционерите ѝ и цялата бизнес активност на дружеството са извън Гърция.

Главният изпълнителен директор Димитрис Лоис каза пред анализатори, че преместването има "ясен бизнес смисъл". Повечето от акционерите вече са приели преместването на компанията, тъй като отдавна се оплакват от данъците в Гърция.

По-рано този месец в Люксембург се премести и гръцката група за млечни продукти FAGE.

Coca-Cola Hellenic е здрава компания, която не иска да страда от високия риск в Гърция, посочва анализатор, който напомня, че страната е в рецесия, а сред населението цари масово недоволство, докато правителството се опитва да орязва бюджетите, за да отговори на условията на международните кредитори и да остане в еврозоната.

CCH се превърна в най-голямата гръцка фирма по пазарна капитализация - около 6 млрд. евро, което представлява около една пета от тази на атинската борса.

Миналата година нетната печалба възлизаше на 330 млн. евро при продажби от 6.85 млрд. евро. Сега ССН обявява, че ще се отпише от борсата в Атина и ще се запише повторно на нея, но като на вторичен за акциите ѝ пазар.

След новината книжата ѝ в гръцката столица поевтиняха с 5.8% до 15.49 евро. Причината е ниската, според анализаторите, цена от 13.58 евро на акция, която ССН предлага на всеки, който не пожелае да обмени акциите си с тези на регистрираното в Швейцария ново дружество.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?