Най-голямата онкоболница в страната модернизира клиниката си по химиотерапия

Най-голямата онкоболница в страната модернизира клиниката си по химиотерапия

Най-голямата онкологична болница в страната – университетската болница в столичния кв. “Дървеница“ започва изграждането на нова модерна клиника по химиотерапия през тази година, обяви директорът ѝ д-р Стефан Константинов във вторник.

Клиниката по химиотерапия ще бъде разширена и реновирана с 1.3 млн. лева от Министерството на здравеопазването.

“Предвиждаме клиниката да бъде на 2 етажа, както и да се оборудва комфортно, така че условията, в които пациентите ни да се лекуват, да не отстъпват на тези в чужбина“, съобщи Константинов.

Общата площ, на която ще се помещава новата клиника ще е близо три пъти по-голяма от досегашната и ще достигне 700 кв. м. Със средствата ще се осигурят и нови болнични легла, столове за химиотерапия, както и останалото медицинско оборудване, нужно за лечението.

“Очаква се с ремонта капацитетът на Клиниката по химиотерапия да се увеличи с 1500 пациенти на година, което да отговори и на нарастващото търсене на лечебното заведение“, каза Константинов.

Също така ще се подобрят и възможностите за извършване на научна работа в Клиниката по химиотерапия. В момента в нея се провеждат 11 клинични проучвания. В клиниката се обучават 27 специализанти.

Константинов съобщи също, че болницата има положителни финансови резултати през миналата година.

Помощ в лечебното заведение са потърсили повече пациенти, а приходите му по здравна каса са се увеличили.

Със 7% са нараснали хората, които са се лекували в болницата. Броят им от 13 214 през 2017 г. е достигнал 14 211 през изминалата. Най-много са били пациентите, които са преминали през Клиниката по химиотерапия – 5193, и през Клиниката за лъчелечение – 2759, като от тях 369 са получили лечение с единствения апарат за томотерапия в България.

Над 5200 са били извършените операции в болницата, като най-много от тях са гръдни – 1350, урологични – 779, гинекологични – 765.

Близо 50% от извършените интервенции са били с голяма сложност – така наречените големи и много големи операции.

Над 2 хиляди души са минали през “Център за пациента“, като 450 от тях са получили безплатни психологически индивидуални консултации, били са проведени и 7 “Училища за пациенти“ на теми, засягащи живота с онкологични заболявания и лечението им.

Финансовите резултати на болницата също бележат положителен резултат. На 27.473 млн. лв. възлизат приходите на болницата по здравна каса за 11-те месеца на 2018 г. (до 30 ноември). Те са с близо 1 млн. лв. повече в сравнение с тези през 2017 г.

В същото време доплащанията са ограничени. Постъпленията от платени услуги от пациентите са редуцирани от 784 хил. лв. на 414 хил. лв.

По-ниски са и разходите на лечебното заведение – от 31.47 млн. лв. за периода те са спаднали на 29.97 млн. лв., като основното ограничение  Благодарение на това болницата погасява редовно задълженията си към доставчиците на медикаменти и консумативи.

“Смятам, че резултатите ясно показват, че УСБАЛО остава водещата онкологична болница в страната. Фактът, че при увеличаващата се конкуренция от лечебни заведения, подобряваме показателите за дейността си, за мен означава само едно – че сме спечелили доверието на пациентите и им осигуряваме добро лечение, което е най-важно за нас. Заради това през тази година ще осигурим още по-добри условия за лечението им“, каза Константинов.

Споделяне

Още от България