Най-голямата швейцарска банка ще уволни 26 хиляди служители

Най-голямата швейцарска банка ще уволни 26 хиляди служители
Най-голямата швейцарска банка UBS ще уволни 26.4 хиляди служители, съобщи в понеделник Ройтерс, като се позова на публикации в швейцарски вестници. Както се очаква, за готвените уволнения ще бъде съобщено в следващите дни на април.

Съкращенията ще обхванат най-напред отделите, свързани с маркетинговата дейност и поддръжката. По-голямата част от тях ще бъдат в Швейцария.

Според други данни общият брой на служителите в швейцарските поделения на банката е 26.4 хил. души, а точните сведения за броя на уволнените ще бъде огласен на 22 април. По някои оценки без работа в Швейцария може да останат около 10 хил. банкови служители, работещи в тази най-голямата местна финансова институция.

През март 2009 г. стана известно, че UBS планира да уволни осем хиляди души. При това по-рано банката съобщи, че през цялата 2009 година смята да намали щата си с 10% до 75 хиляди души в целия свят. Банката прибягва до тази мярка заради свиването на разходите за издръжка.

В началото на февруари UBS публикува резултатите от дейността си за миналата година. Стана ясно, че чистите загуби на финансовата организация са 19.697 млрд. швейцарски франка (около 17 млрд. долара). Това е най-голямата годишна загуба в цялата история на швейцарската банкова система.

UBS е една от най-пострадалите от финансовата криза европейска банка. От началото на кризата в средата на 2007 г. институцията отписа активи за 70 млрд. долара. В средата на 2008 г. с работата си в UBS се разделиха 11 хиляди банкови служители.

Споделяне

Още от Бизнес