Шефът на БОРКОР

Най-голямо изкривяване при търговете има в големите държавни фирми

Нашето обедняване е свързано с огромната корупция в обществените поръчки, смята Елеонора Николова

Елеонора Николова

"Най-много слаби места ние сме установили при обществените поръчки в държавните търговски дружества", каза председателят на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, Елеонора Николова пред БНР в неделя.

Акцентът на работата на центъра е намаляването на възможностите за корупция в сферата на обществените поръчки, където, според оценките на експертите, около 98% от търговете се печелят от едва 2% от фирмите в България.

Ето какво каза още Николова:

"Най-много слаби места ние сме установили при обществените поръчки в държавните търговски дружества", това са трите (дружества) "Марици" - "Марица-1", "Марица-2", "Марица-3", това е "Козлодуй", това е системният енергиен оператор (ЕСО), това е БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура". Тоест нашето обедняване, невъзможността да платим сметките, много ясно се вижда през анализите, които сме провели, защото точно там системно обвързаните, процесно обвързаните и личностно обвързаните слаби места просто са огромни.

Което показва, че ние имаме знанието, ние сме изработили мерки, които, разположени точно на входа на тези процедури в тези държавни търговски дружества, могат да препятстват корупционни сделки и да оставят на българските граждани, на българския фиск пари, които да се разпределят по-справедливо, за да има повече пари за образование, за здравеопазване, за да могат и самите фирми действително да излязат на пазара на едно конкурентно, действително свободно конкурентно участие в обществените поръчки.

Съвсем скоро излезе една много тревожна. . . така, един тревожен сигнал от Комисията за защита на конкуренцията. Те установиха, че на полето на обществените поръчки фактически има картелни споразумения. Тоест знаейки в бранша колко процедури ще бъдат обявени, фирмите предварително се договарят по отношение на цена, по отношение на условия, по отношение на въздействие на възложителя. И най-тревожното е, че самият възложител участва в тези картелни споразумения.

Има още един момент в програмата "Орешарски". . . там всъщност е изваден един извод, който е повече от печален - 98 процента от процедурите по ЗОП се печелят от 2 процента от българските фирми, което говори, че ние нямаме свободно пазарно стопанство, че ние нямаме конкуренция и че в условия на икономическа криза малките и средни предприятия тотално са отстранени от възможността да получат свежи пари.

Аз съм направила една докладна записка до министър-председателя, в която съм посочила, че трябва да бъде спешно разгледан моделът на решение. Защото когато се говори в една програма, че ще се предприемат такива мерки. . . и когато тези мерки вече са разработени в един детайлен план, който може да бъде приложен, за нас това е оценка за това, че сме работили в правилна посока4, каза пред БНР Елеонора Николова.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?