Росен Плевнелиев:

Най-голямото предизвикателство е да се създаде мнозинство в следващия парламент

Трябва да се създаде култура за реформи, няма банкова криза

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев посочи като основни предизвикателства за България реализирането на отложените реформи и решаването на проблема с "политическите борби, партизанщината и нестабилността, каквито нашата история не познаваше през последните 25 години".

"Трябва да работим за изграждането на по-добри и по-прозрачни институции, трябва да работим за по-ефикасна съдебна система, трябва да реформираме някои сектори, и да, аз съм тук за да кажа ясно на българските политици, че са необходими реформи, както и напредък и подобрения... Най-голямото предизвикателство е да се създаде мнозинство в следващия парламент, което да може да проведе силни реформи, които понякога ще бъдат болезнени", заяви Плевнелиев в интервю за телевизия Блумбърг.

По думите на Плевнелиев "най-големият проблем, към който българските политици трябва да се обърнат, е да се създаде култура за реформи и да има единна позиция по необходимите реформи, които да ускорят икономическото и регионално развитие".

Той каза още, че се надява "българите да направят смела крачка за избор на проевропейско правителство, което ще подкрепи интеграцията, ще модернизира прозрачното управление на европейските фондове, ще реформира здравеопазването, съдебната система, ще реформира пенсионните фондове и ще осигури бързото ни развитие в зададената от хората посока - модернизация и интеграция в ЕС".

Плевнелиев каза, че в България няма банкова криза, а криза в доверието и припомни, че само една банка е поставена под правителствен контрол.

"Искрено вярваме, че срещу тази банка беше извършена спекулативна атака и институциите работят упорито да разберат кой и по какъв начин е отговорен за това. Вече пет души бяха арестувани и сме абсолютно сигурни, че българските власти ще продължат да правят всичко възможно. Българската банкова система функционира добре, тя е ликвидна и стабилна. Валутният борд е остров на стабилност и основа на банковата сигурност", каза още Плевнелиев.

По думите му политическата нестабилност предполага ниска мотивация за инвестиции и разкриване на нови работни места.

"Въпросът е в това, че трябва да осигурим по-добро ниво на комфорт за инвеститорите, така че предприемачите да инвестират и да разкриват нови работни места. Това зависи от политиците и моето послание към българските политици е: работете за повече стабилност и изграждайте основите на по-добра коалиционна култура и по-прагматична работа в българския парламент. Също така се пригответе за трудни, но необходими реформи", каза държавният глава.

Попитан защо последните две правителства не са успели да изкарат пълни мандати, Плевнелиев коментира, че липсата на коалиционно споразумение между коалиционните партньори беше голяма грешка.

"Това създаде известна непрозрачност в работата на това правителство. Също така едно решение създаде много напрежение и породи обществения протест и това беше решението да се назначи един човек, свързан с медиите, за шеф на специалните служби. Имаше и други решения, които породиха нестабилност и те някак си предопределиха краткия хоризонт на това правителство.. И не на последно място изборите, проведени на 12 май 2013 г., направиха задачата на българските политици много трудна, защото ние имаме 240 депутати, а на практика управляващата коалиция реши да управлява страната със само 50 процента от тях – 120 от 240. Така че, разполагайки само с половината от депутатите, беше много трудно от самото начало да се постигне стабилност. Това, което допълнително засили нестабилността, беше фактът, че това правителство реши да бъде зависимо от подкрепата на ултра-националистическа партия в парламента, което допълнително породи напрежение и нестабилност", каза Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България