Най-издирваният нацистки престъпник е открит в Будапеща

Най-издирваният нацистки престъпник е открит в Будапеща

Най-издирваният в света нацистки военнопрестъпник Ласло Чатари, който е на 97 години и е обвиняван за съучастничество в убийството на 15 700 евреи по време на Втората световна война, беше открит в Будапеща, предаде Франс прес, като цитира директора на центъра "Симон Визентал" в Израел, издирващ военнопрестъпниците от времето на нацизма.

Ефраим Зюров посочи, че британският таблоид "Сън" е успял да фотографира Ласло Чатари благодарение на информациите, които центърът "Симон Визентал" му е предоставил още през септември 2011 г.

Преди 10 месеца информатор е дал информацията, която е позволила локализирането на унгареца в Будапеща. Този информатор е получил от центъра "Симон Визентал" парична награда от 25 000 долара, отпускана обикновено за информации, позволяващи да се намерят нацистки престъпници.

След това центърът е предал информацията за локализирането на Чатари на прокуратурата в Будапеща.

Заместник-прокурорът на Будапеща Йеньо Варга обаче не можа да потвърди твърденията и подчерта, че се води разследване и проучване на получените информации.

През април центърът "Симон Визентал", носещ името на прочутия "ловец на нацисти", починал през 2005 г., постави Ласло Чатари начело на списъка си на най-издирваните в света нацистки военнопрестъпници. Чатари беше началник на полицията в гетото Кошице (на унгарски Каса), което се намира днес в Словакия и където 15 700 евреи са били убити или депортирани към лагера Аушвиц в днешна Полша.

Според в. "Сън" Ласло Чатари живее в двустаен апартамент в Будапеща. Когато британските журналисти позвънили на вратата му, той ги отпратил с думите: "Нищо не съм направил, махайте се!".

За четвърти път в. "Сън" сътрудничи на центъра "Симон Визентал с цел упражняване натиск върху властите, които се бавят при залавянето на нацистите, посочва Зюроф.

За Ласло Чатари се знае, че се е отнасял с жестокост към евреите, биел е жените с камшик и ги е принуждавал да копаят окопи с голи ръце. Бил е осъден на смърт задочно през 1948 г. от чехословашки съд. После е изчезнал и е успял да се подслони в Канада, в Монреал и Торонто, където под фалшива самоличност е работил като търговец на произведения на изкуството. Преди 15 години канадските власти са открили истинската му самоличност и той отново е изчезнал, като е избягал в Унгария.

На 3 септември 2011 г. друг унгарец Шандор Кепиро, заподозрян за военни престъпления в Сърбия през 1942 г. , но накрая оневинен заради липса на доказателства, почина в Будапеща на 97 години. Кепиро беше смятан за лично отговорен за смъртта на 36 души в Нови Сад, намиращ се в днешна Сърбия. Тези хора са загинали по време на клане на евреи и сърби в периода 21-23 януари 1942 г. В клането тогава са избити общо 1246 цивилни.

Споделяне

Още от Свят