Най-известният нидерландски разследващ журналист почина от раните си

Най-известният нидерландски разследващ журналист почина от раните си

Известният нидерландски разследващ журналист Петер де Врис, който бе прострелян на улицата миналата седмица при нагло нападение в Амстердам, е починал от раните си, съобщиха местни медии, цитирайки изявление на неговото семейство.

"Петер се бори докрай, но не успя да спечели битката", посочи в изявление семейството му, цитирано от телевизия Ер Те Ел, нидерландската медия, за която Де Врис работеше като разследващ репортер.

Шейсет и четири годишният Де Врис израсна бързо от млад репортер без опит до най-известния журналист в Нидерландия. Той се превърна в източник на подкрепа за семействата, чиито деца са убити или изчезнали, активист срещу несправедливостта и трън в петата на гангстерите в прибягващия до все по-жестоки методи нидерландски подземен свят.

Семейството му заяви, че журналистът е починал, заобиколен от близките си и поиска роднините и партньорката на Де Врис да бъдат оставени спокойно да "го изпратят в последния му път".

"Петер живя според убеждението си: "Не може да бъдещ свободен, ако си коленичил", се посочва в изявлението на семейството и се допълва: "Ние сме невероятно горди с него и същевременно безутешни".

"Петер де Врис винаги е бил отдаден на работата си, упорит и не се страхуваше от нищо и от никого. Той винаги търсеше истината и защитаваше справедливостта", написа в Туитър премиерът Марк Рюте и добави: "Това прави всичко случило се по-драматично, защото самият той сега стана жертва на една голяма неправда".

За убийството на журналиста са задържани двама заподозрени.

Нидерландската полиция назова като заподозрян за стрелбата 21-годишен нидерландец, а 35-годишен поляк, живеещ в Нидерландия, е обвинен, че е бил шофьор на убиеца. Двамата бяха арестувани скоро след нападението над Де Врис.

Споделяне

Още от Европа