Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Най-лошото за България предстои

36 коментара
България е страната, която в най-голяма степен от страните от Централна и Източна Европа е разхлабила фискалната си политика през последните 12 месеца, за да смекчи ефекта на глобалната финансова криза върху собствената си икономика, създавайки стимули за вътрешно търсене. За съжаление този ефект не беше цялостно абсорбиран от българската икономика, защото в края на миналата година голяма част от средствата, изхарчени от правителството през ноември и декември, бяха за проекта АЕЦ "Белене".

Това се посочва в последния икономически анализ на най -голямата банка у нас, "УниКредит Булбанк", представен във вторник от главния ѝ икономист Кристофор Павлов.

Средствата, изразходвани за проекта АЕЦ "Белене" създават стимули за руската, а не за българската икономика, защото те са за закупуване на стоки и услуги от Русия, уточни Павлов.

В отговор на въпрос дали смята, че проектът трябва да бъде замразен на този етап, Павлов каза, че България е бедна страна и трябва разумно да използва ресурсите си. Не смятам, че голяма част от ресурсите ни трябва да се използват за проект, ползите от който са съмнителни, поясни той.

Павлов добави, че ако решението зависи от него, ще използва тези ресурси за реформи в образованието и здравеопазването.

Главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян заяви, че ако е изгоден, проектът може да бъде реализиран на базата на частен инвеститорски интерес, а не с публични средства.

"Най-лошото за България предстои"

Спад на Брутния вътрешен продукт от 6% през тази година и от 3% през 2010 г. очакват икономистите на "УниКредит Булбанк". Изнесените данни отчитат средномесечен спад със 17.7% на годишна база на индустриалното производство. За първите два месеца на второто тримесечие на годината този спад достига 21.1%.

"Най-лошото за България предстои и изгледите за възстановяване на икономиката в момента изглеждат неясни и сравнително отдалечени във времето", заяви Кристофор Павлов.

Индикаторите за бизнесклимата регистрират най-ниските си стойности от началото на прехода и то във всички сектори - промишленост , услуги, строителство, търговия, според анализа на банката.

Това означава, че можем да очакваме значителен спад на БВП през трето и четвърто тримесечие, прогнозира Павлов. Увеличаването на разходите за обслужване на кредитите прави невъзможно да очакваме повишаване на потребителските разходи, което да смекчи рецесията, добави той.

Секторите, произвеждащи ниско технологични продукти с ниска добавена стойност отчитат по-голям спад в произведената продукция и продажбите от секторите, произвеждащи средно и високо технологични продукти със средна и висока добавена стойност.

Спадът при експортно ориентираните производства като текстил, дървен материал и изделия от него, хартия, картон и други, е най-значителен, докато при т.нар. "ациклични сектори" - производството на храни и напитки той е на-нисък.

С най-сериозно забавяне са секторите, които в най-голяма степен се възползваха от бума в инвестициите и кредита, като строителството и недвижимите имоти.

С 9 процента е намаляла заетостта в сектора на финансовото посредничество - банки, застраховане, лизинги, пенсионни компании.

Според анализаторите на УниКредит Булбанк спадът от около 85% на годишна база чуждестранния капитал за първите четири месеца на 2009 г. ще се отрази по-тежко върху българската икономика, отколкото върху останалите нововъзникващи пазари в Европа, тъй като местният частен сектор се характеризира с най-големия дисбаланс между вътрешните инвестиции и спестяванията.

Ако през първото тримесечие на 2008 г. чуждите инвестиции у нас са били 5 млрд. лева, то през първото тримесечие на 2009 г. те се сриват до 592 млн. лева.

Така онези страни, които в най-голяма степен разчитаха на приток на чуждестранни спестявания, в края на краищата, ще преминат през по-болезнен процес на приспособяване към новите условия в световната икономика, се посочва в доклада за икономическото развитие на банката.

Анализът на "УниКредит Булбанк", изготвен от 10 икономисти от цялата банкова група, показва, че индивидуалното потребление е затруднено и от рязкото влошаване на пазара на труда. Според Кристофор Павлов трябва да се запазват работни места, които са стратегически важни и могат да изчезнат.

Негативната ситуация има и позитивни страни

Имаме ситуация, която наистина плаче за мерки, които да позволят изход от кризата в света и България, за да започне едно устойчиво развитие, заяви при представянето на икономическата прогноза на "УниКредит Булбанк" главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян.

Той прогнозира, че секторът на недвижимости и финансовият сектор при възстановяването на икономиката няма да бъдат двигател на растежа, както преди.

Според него в настоящата трудна ситуация има и позитивен момент - всеки преоценява ефективността на бизнеса си и го пренастройва в по-ефективен и рационален вид.

Много често се говори, че сме най-бедната страна в ЕС, но много по-малко се говори, че сме с най-ниска производителност на труда. Ако това не се промени перспективите за дългосрочно и устойчиво забогатяване също няма да се променят и ще останат съмнителни, каза Хампарцумян.

"Трябва да си вземем по един студен душ, да се изкъпем и да имаме социална отговорност", добави той.

Кристофор Павлов също изтъкна, че ситуацията има и положителна страна. Това е бързото редуциране на дефицита по текущата сметка до стойности, които пазарите ще бъдат готови да толерират в периода след приключване на глобалната финансова криза.

Според икономическия екип на "УниКредит Булбанк" печеливш ход сега е изграждане на балансиран модел на растеж на българската икономика, в който принос да има не само вътрешното търсене, но и нетният експорт. Павлов посочи, че това е свързано с промяна на стимулите в икономиката и прехвърлянето на производствени ресурси от едни сектори в други.

Той изрази оптимизъм за новото правителство, което дава заявка за справяне с корупцията и за съкращаване на публичните разходи, за реформиране на секторите на образованието и здравеопазването. Това може да се направи от политици, които повече ценят бъдещето, отколкото настоящето, а такива политици има малко не само в България, но и в света, надявам се в десноцентристката коалиция, която се очертава, да има такива политици, каза Павлов.

Преди това той изрази съжаление, че е пропусната възможността в годините на бума да се редуцират средствата, преразпределяни чрез бюджета.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Берданков
  #38

  Единственото мвярно е, че ни чакат лоши времена. Заради провалите на сегашния ни хегемон САЩ.

 2. d-r
  #37

  Loshi novini za ruskite shpioni.

 3. бабата
  #36

  Хей приятел, прегледай си граматиката и си припомни ролята на запетайките. Тогава ще можеш и правилно да разбираш прочетеното.

 4. АБФК
  #35

  И за туризма нито дума!Кухи шопски кратуни!

 5. Пешо
  #34

  Пълни простотий част от които се самоизключват една друга и това е един от отговорите за лошото състояние на икономиката.....Да запазим работни места, да правим експорт, да съкратим дефицита по тукущата сметка, но не е необходимо да градим икономика - то парите ще ни ги даде някой или ще се появят отнякъде.....кой и къде ги образова тия кадри????

 6. Actualno.com
  #33

  Неговата територия са "големите енергийни проекти", за които толкова милеят Първанов и партийните му другари – и в името на които бе прецакан и националният интерес, и лоялността на България към ЕС. Един дребен детайл показва какво по-точно се крие зад всичко това – печалната равносметка от харчовете по незапочналия още строеж на "втора атомна" – АЕЦ "Белене".Осемстотин милиона лева са похарчени по него досега – според бъдещия финансов министър, експертът от Световната банка Симеон Дянков. Само че

 7. Иво
  #32

  Да си гледате работата,Сергей каза, най успешното управление!стана милионер това е важното!

 8. твѫрд
  #31

  в който има само клечки за зъби и сода бикарбонат (познайте при коя партия!?!) трудно щ се уплаши от това което иде.Това "страшното" го чакаме вече от година, а разни коментатори и експерти непрекъснато го отлагат. Побързайте, че много възрастни хора ще си идат без да го дочакат...

 9. Роси
  #30

  Как пък преценихте, че анализът е боклук?!? Наистина ли не виждате, че кух растеж в едното строителство, което всъщност сериозно реже възможностите на туризма заради просташкото бетониране на всичко жълто (плажа) и зелено (природата) е ужасно недалновидно?!? Наистина ли не виждате, че ако няма високотехнологичен износ сме закъсали отвсякъде? Само от сечене на гори и износ на дървен материал, от шиене на дрешки, които кризата направи ненужни и от очакване англичаните да са по-глупави от българите, полза няма. Та си мисля, четете и мислете, не бързайте за плюете...

 10. Ха-ха-ха
  #29

  е този Кристофор? Досега бях чувал за Кристофър, термофор, светофар, но за Кристофор чувам за първи път. Пияснете1 моля, откъде е той и с какво е известен. В последно време всякакви световно неизвестни ни правят апикалиптични прогнози. Има цяла пасмина, която се опитва да ни стерсира. Сред тях досега имаше и политици, но при новата обстановка, те ще започнат да ни обясняват, че всичко е наред. Само предишните са били кофти и са оставили ужасно наследство. След две години и това ще сгихне и народът пак ще хване камъните (бюлетините). И пак ще почвеми отначало.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.