Най-малкият випуск първокласници от 10 години насам тръгна на училище

Около 64 хиляди първокласници днес за първи път пристъпиха прага на училищата в страната, от почти десет години не е имало толкова малък випуск, съобщи Дарик радио. Близо един милион са учениците в България, които учат в над 3700 общообразователни и професионални училища.

В 22 училища в страната учебната година ще започне по-късно заради неизпълнени предписания на ХЕИ. В 264 училища ремонтните дейности ще продължат и след 15 септември, но без да пречат на учебния процес, съобщиха от министерството на здравеопазването.

Откриването на новата учебна година преминава при засилени мерки за сигурност, а в много училища церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от терористичния акт в северноосетинския град Беслан.

В София в районите на училищата патрулират цивилни полицаи, засилено е и присъствието на охранителите от общинската фирма "Егида". В училищата в Пловдив е осигурена охрана, а паркирането на автомобили в двора на учебните заведения и в непосредствена близост до тях е забранено. Във всички училища във Варна също има полицаи, като за сигурността на децата ще се грижат и три охранителни фирми. Едната от тях осигурява мобилни екипи, които ще патрулират край училищата от 13.00 до 21.00 ч. В училищата в Шумен има постоянна денонощна охрана, в Смолянска област учебните заведения са проверени от полицията за взривни материали.

В първия учебен ден министърът на образованието Игор Дамянов съобщи, че примерния тест като този, който ще служи за прием в елитните гимназии, ще бъде готов преди края на 2004 година. Тестът, който ще замени сегашните изпити по български език и математика, ще съдържа въпроси от всички дисциплини, изучавани в училище. Според заместника му Юлиян Наков, при кандидатстването на седмокласниците догодина те ще могат да избират между полагане на тест или на досегашните два изпита.

Началото на учебната година в България бе отбелязано и в парламента.

Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков поздрави учениците и учителите по случай първия учебен ден, а ПГ "Новото време" излезе с декларация по повода.

Поне в този ден ние, политиците, трябва да отговорим дали изпълнихме наглед простата задача да осигурим достъп на децата до знанието, направили ли сме така, че българските учители да се чувстват добре в системата, която гради бъдещето, заяви от парламентарната трибуна лидерът на групата Мирослав Севлиевски. Ако не сме готови с отговор, е по-добре да се извиним и на учителите, и на децата за всичките 15 години безплодни политически опити с образованието и да си признаем неуспеха, се казва в декларацията.

Поздравление към учителите и учениците отправи и Христо Кирчев от СДС.

Споделяне

Още от България