Най-малко 10 загинали при потъването на кораб с мигранти край остров Крит

117 тела бяха открити на либийското крайбрежие

Най-малко 10 загинали при потъването на кораб с мигранти край остров Крит

Най-малко 10 души загинаха при потъването на кораб с мигранти южно от гръцкия остров Крит в петък, съобщи Франс прес, като се позова на местната брегова охрана. 339 човека са били спасени. Има опасения, че стотици хора са загинали. Според Международната организация по миграцията (МОМ) на борда на кораба, отплавал от Африка, е имало най-малко 700 души.

117 тела, повечето от които на жени, но и на 6 деца, са били открити на либийското крайбрежие от четвъртък, съобщи Либийският червен полумесец.

Труповете били намерени край западния град Зуара, близо до границата с Тунис.

Междувременно Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата за неправителствена организация (НПО), която се опита да блокира връщането в Турция на сириец, чиято молба за убежище в Гърция била отхвърлена.

Съдебният иск бил подаден от германската НПО "Про азил" ("За убежище") във връзка с първия по рода си случай, направен публично достояние след влизането в сила на 20 март на споразумението между Европейския съюз и Турция за ограничаване на миграционния поток.

46-годишният сириец, който твърди, че е хомосексуалист и бил работил в петролния сектор в Турция, получавал заплахи от страна на членове на джихадистката групировка "Ислямска държава". Мъжът пристигнал на гръцкия остров Лесбос след 20 март. Гръцките власти обаче отхвърлили молбата му за убежище, тъй като сириецът бил живял няколко години в Истанбул и те преценили, че животът му не е бил изложен на опасност в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?