Най-малко 106 души са загинали при протестите в Иран

Най-малко 106 души са загинали при протестите в Иран

Най-малко 106 души са загинали в Иран от началото на протестите, които започнаха заради повишаването на цените на горивата в страната, съобщи във вторник международната правозащитна организация Амнести интернешънъл, предаде Асошиейтед прес. Според организацията действителният брой на жертвите може да е много по-висок.

Иранското правителство не е оповестило данни за броя на арестуваните, ранените и загиналите в протестите, които започнаха в петък и бързо се разпространиха в поне 100 града. Чрез мисията си в ООН обаче то отхвърли данните на Амнести интернешънъл като "безпочвени твърдения и измислени числа".

Амнести интернешънъл е събрала данните си чрез интервюта с журналисти и правозащитници, като е сравнила информацията им. Организацията се позовава и на видеозапис, който показва силите за сигурност да използват огнестрелно оръжие, водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрациите. На кадрите се виждат гилзи от бойни муниции по земята. Според очевидци, цитирани от Амнести интернешънъл, по демонстрантите е стреляно и от снайперисти, разположени по покривите, а в един случай - и от хеликоптер.

По-рано от кабинета на Върховния комисар за човешките права на ООН изразиха "дълбока загриженост" от информациите за употреба на бойни муниции.

Иранските власти прекъснаха достъпа до интернет в страната, което остави единствено държавните медии и официалните представители на иранското правителство като източници за събитията в страната. Отделни информации в държавни и полуофициални медии споменават за само шест жертви при протестите.

Иран "отблъсна врага", заяви иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, цитиран от Франс прес. "Отблъснахме врага на военната арена. Отблъснахме врага в политическата война", каза аятолах Хаменей в изявление, излъчено късно снощи по телевизията.

Иранският върховен лидер не посочи кой е врагът, но заяви, че размириците през последните дни не са били резултат от народно движение.

Иран е победоносен и единен след размириците от последните дни, както свидетелстват излъчените от държавните медии кадри от проправителствени митинги в редица градове на страната, заяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Франс прес.

"Народът ни много пъти е удържал победа над заговора на враговете и още веднъж победи при тези размирици, които бяха заговор на врага срещу сигурността. Иранците можаха да преодолеят трудностите от последните дни въпреки икономическите проблеми, които изпитва страната в момента", каза Рохани на заседание на правителството.

"Размириците, които съпътстваха протестните прояви, бяха извършени с подкрепата на реакционните страни от региона и на САЩ. Иранският народ не допусна враговете на Иран да се възползват от сложната ситуация, свързана с повишението на цените на горивата", което предизвика антиправителствените протести, добави той.

Рохани отбеляза, че "решението за повишаването на цените на бензина има за цел да се постигне самодостатъчност и социална справедливост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?