Най-малко 12 убити при бомбена експлозия в Афганистан

Най-малко 12 са убитите и 45 ранените от бомбената експлозия в камион до военна база край южния афганистанския град Кандахар, предаде Ройтерс. Повечето от загиналите са деца в училищна възраст.

Говорител на военното командване в провинция Кандахар окачестви взрива като терористичен акт. Представител на свалените от власт талибани обаче заяви, че неговото движение няма нищо общо с атентата.

Очевидци описваха локви кръв, разкъсани дрехи и разпилени обувки, останали на мястото на експлозията, станала около 12.30 ч. местно време.

Първо имало малка експлозия, при която било ранено едно дете. Когато се събрали хора, избухнала много по-голяма бомба.

Генерал Абдул Уаси, говорител на провинциалното военно командване, бе категоричен, че става дума за терористичен акт.

Един мъж бил арестуван по подозрение, че е координатор на нападението, отнело живота на най-малко 12 души, повечето от които ученици. Мястото на инцидента било незабавно блокирано от американски и афганистански войници.

Методът на днешната атака е подобен на атентата от септември 2002 г., когато десетки хора, втурнали се да помагат на пострадали от бомба, бяха убити от втора, много по-мощна бомба.

Експлозията в Кандахар става два дни, след като великото събрание (Лоя Джирга) на Афганистан одобри новата конституция.

Представител на талибаните заяви по сателитен телефон за Ройтерс, че ислямските милиции нямат нищо общо със случилото се. "Талибаните не нападат цивилни", казал представителят.

Движението на талибаните напоследък заплаши, че ще засили нападенията в афганистанските градове и заяви, че негови бойци са извършили самоубийствения атентат в Кабул преди около седмица, в който загинаха петима служители от силите за сигурност на Афганистан.

Споделяне

Още от Свят