Най-малко 12 жертви при нападения в иранския парламент и мавзолея на Хомейни

"Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносните атаки

Най-малко 12 души бяха убити, а 40 ранени при две терористични атаки в иранската столица Техеран, за които отговорност пое групировката "Ислямска държава".
 
Горе-долу по едно и също време въоръжени мъже нападнаха парламента на Иран и откриха огън в мавзолея на аятолах Хомейни, намиращ се на няколко километра южно от столицата Техеран. По-късно шестимата нападатели бяха ликвидирани и ситуацията се нормализира, но информацията за кървавите нападения остава ограничена.
 
"Ислямска държава" воюва с подкрепяни от шиитски Иран милиции в Сирия и Ирак. Това е първият случай, в който групировката официално признава атака срещу Техеран. 
 
Иранското министерство на разузнаването съобщи, че е предотвратило и трети терористичен акт и посъветва хората да избягват обществения транспорт.
 
Трима души - единият, въоръжен с пистолет, и двама с автомати "Калашников" - извършиха нападението в центъра на Техеран, каза депутатът Елиас Хазрати в ефира на държавната телевизия.
 
Друг депутат каза, че един от нападателите е бил обкръжен от силите за сигурност и че всички изходи на сградата на парламента са блокирани, съобщи информационна агенция ИСНА. Нападателите са убили седем и са ранили няколко души, съобщи Тасним.
 
Един човек се е взривил на четвъртия етаж в сградата на парламента, когато специалните части предприели щурм, за да ликвидират нападателите, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес. Според информационна агенция Тасним има непотвърдени данни, че нападателите са взели четирима заложници в сградата на парламента.
 
"Бях в парламента, когато започна стрелбата. Всички бяха шокирани и уплашени. Видях двама мъже да стрелят безразборно", каза журналист от мястото на събитието.
 
Според ирански медии парламентът е подновил работа след нападението.
 
Около половин час след него нападател откри огън по мавзолея на създателя на Ислямската република аятолах Хомейни и рани няколко души, съобщи иранската англоезична телевизия "Прес".
 
Държавната агенция ИРНА цитира официален източник от мавзолея, според когото нападателят е стрелял по хората и после е извършил самоубийствен атентат с бомба.
 
Губернаторът на Техеран каза, че един нападател се е взривил в мавзолея, а друг нападател е бил убит от силите за сигурност. По думите му има загинал служител.
 
Ирански медии съобщават и за жена, която се е взривила до мавзолея, но не е ясно дали тя е камикадзето, за което говори губернаторът.
 
Според иранското министерство на разузнаването двете нападения са терористични. Ръководителят на отдела за борба с тероризма към министерството каза, че силите за сигурност са предотвратили трета атака, съобщи държавната телевизия ИРИБ.
 
"Сутринта две групи терористи нападнаха парламента и светилището на имам Хомейни. Членове на трета групировка бяха арестувани, преди да успеят да извършат нападение", съобщиха от ведомството.
 
Властите в Иран призоваха медиите да не разпространяват непотвърдени официално информации за терористичните нападения.
 
Те стават само няколко дни след годишнината от смъртта на Хомейни (4 юни 1989 г.), на която представители на властите и чужди посланици посещават мавзолея.
 
Аятолах Рухола Хомейни бе лидер на Ислямската революция през 1979 година, която доведе до края на 35-годишното управление на шах Мохамед Реза Пахлави.
 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?