Най-малко 15 страни от НАТО ще изпратят допълнителни войски в Афганистан

Йенс Столтенберг, сн. БГНЕС
Петнайсет страни от НАТО заявиха, че ще изпратят допълнителни войски в Афганистан. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА. 
 
"Петнайсет страни вече заявиха, че отпускат допълнителни сили, и днес очаквам още повече. Не става дума за връщане към бойни мисии, става дума да се консолидира мисията на НАТО за подготовка и съдействие на националните сили", обясни той.
 
Ще се акцентира основно върху развитието на афганистанските специални сили, авиацията, логистиката и възможностите за управление и контрол, посочи Столтенберг.
 
По думите му командването на натовската операция в Афганистан е поискало там да бъдат изпратени допълнително общо близо 4000 военни.
 
НАТО приключи изтеглянето на бойните си части от Афганистан през 2014 г. и оттогава поддържа там мисия за съдействие на националните сили, наброяваща 13 500 души.
 
Страните от алианса финансират и афганистанската армия с около 5 милиарда долара годишно. 
 
Въпреки това талибаните, действащи срещу властите на страната, успяха през последните години да си върнат контрола върху близо 40 на сто от територията на Афганистан. От 2015 г. там се засилват и позициите на групировки, свързани с "Ислямска държава", които се сражават и срещу властите в Кабул, и срещу талибаните.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?