Най-малко 15 убити при ислямистка атака срещу хотел в столицата на Сомалия

Най-малко 15 убити при ислямистка атака срещу хотел в столицата на Сомалия

Най-малко 15 души са били убити и 51 - ранени, при днешното нападение на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб срещу хотел в столицата Могадишу, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Атаката започнала с врязване на кола бомба от атентатор самоубиец във входа на хотел "Дая", който е посещаван често от политици. След това в сградата нахлули четирима въоръжени нападатели. Когато на място пристигнали представители на силите за сигурност и журналисти, пред хотела бил детониран още един автомобил.

Полицията е ликвидирала четиримата нападатели, нахлули в хотела, и увери, че операцията по обезопасяването на сградата е приключила. Убити били четирима представители на силите за сигурност и 11 цивилни.

Най-малко четирима журналисти са били ранени, предаде Франс прес. Сред тях е фоторепортер на агенцията, който е пострадал леко.

Около 20 сомалийски депутати са били в хотела, но никой от тях не е пострадал.

Аш Шабаб пое отговорност за атаката, съобщи близкото до ислямистката групировка радио Андалус.

Свързаните с терористичната мрежа Ал Каида екстремисти и преди са нападали хотели в Сомалия.

До 2011 г. Аш Шабаб контролираше сомалийската столица и голяма част от страната. През последните две години силите на Африканския съюз и сомалийската армия успяха да прогонят ислямистите от техни ключови градски бастиони. Аш Шабаб обаче продължава да е активна от бази в селски райони.

Споделяне

Още от Свят