Най-малко 17 загинали и 180 души в неизвестност при пожарите в Калифорния

Най-малко 17 загинали и 180 души в неизвестност при пожарите в Калифорния

Най-малко 17 са вече жертвите на пожарите в Северна Калифорния и броят им може да нарасне, тъй като 180 души са в неизвестност, съобщи в. "Вашингтон пост", позовавайки се на властите.

Повече от 25 000 души са напуснали домовете си в седем общини северно от Сан Франциско. Пламъците са унищожили над 2000 сгради и са нанесли тежки поражения на жизненоважната за района винарска промишленост.

Бързоразпространяващият се огън е обхванал гъстонаселени квартали, принуждавайки жителите им да напуснат домовете си посред нощ, като мнозина не са успели да вземат нищо със себе си.

С бушуващите пожари се борят няколкостотин пожарникари. Силните ветрове, които разпалваха 17 големи огнища, са отслабнали и влажността се е увеличила, подпомагайки операцията по гасенето, за която се използват ресурси на целия щат и на съседна Невада. Властите обаче предупредиха, че се очаква поривистият северен вятър, наричан Диабло, да задуха отново още днес и огнеборците ще разполагат с малко време да ограничат разпространяването на стихията в жилищните райони.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?