Най-малко 19 пожарникари загинаха при потушаване на пожар в щата Аризона

Най-малко 19 пожарникари загинаха при потушаване на пожар в щата Аризона

Най-малко 19 пожарникари от елитен отряд в щата Аризона загинаха при потушаване на бързо движещ се пожар, който унищожи 200 къщи и наложи евакуирането на два малки града североизточно от щатската столица Финикс, предадоха световните агенции в понеделник.

По-рано местна телевизия беше съобщила за 25 загинали огнеборци.

Това са най-тежките жертви сред пожарникари при потушаване на единичен пожар в САЩ за последните 80 години. През 1933 г. 29 огнеборци загинаха при пожара в градския парк Грифит в Лос Анджелис.

Загиналите са били част от специално обучен отряд, който обикновено пристига пръв на мястото на пожар и помага за ограничаване на разпространението му. Те били взели мерки за ограничавани на пожара, но разположените съоръжения не удържали силните пламъците, след като силни ветрове рязко променили посоката на пожара.

Трагедията е станала на около 120 км северозападно от Финикс при хълм в градчето Ярнел, където 250 къщи, или половината селище, са застрашени от огнената стихия.

Пожарът в Аризона избухна в момент на регистрирани през уикенда рекордно високи температури в западната част на САЩ. В Долината на смъртта в щата Калифорния бе отбелязана температура от 54 градуса.

Избухналият в петък пожар в момента е обхванал площ от около 800 хектара.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?