Най-малко 20 души са жертвите от влакова катастрофа в Белгия

Най-малко 20 души са жертвите от влакова катастрофа в Белгия

Два пътнически влака се сблъскаха челно на 15 километра югоизточно от Брюксел в 8.30 часа в понеделник, предадоха информационните агенции.

До късния следобед от смачканите вагони бяха извадени 18 тела на загинали пътници - на 15 мъже и три жени. Тежко ранените надхвърлят 50 пътници. Пострадалите са около 150. По неокончателни данни в двата влака са се возели близо 300 пасажери.

Влаковете са се движели един срещу друг, когато единият по неизвестни засега причини е минал на червен семафор и е навлязъл с висока скорост в коловоза насрещно на другия.

Управителят на провинция Фламандски Брабант Лод де Вите съобщи по обед за дванайсетина загинали. Вероятно все още много пътници се намират затиснати под развалините на три вагона от катастрофиралите влакове, каза той на импровизираната пресконференция в кризисния център, открит в град Лювен, на 30 километра от Брюксел. Той посочи, че към момента (по обед) има 11 тежко ранени, от които едно дете. Спасителите очакват да открият още загинали сред смазаните вагони.

На мястото на катастрофата освен спасителните екипи пристигнаха представители на прокуратурата в Брюксел и разследващи магистрати. Възбудено е следствено дело за причините за инцидента.

Движението на влаковете по югоизточно направление е спряно. Силно нарушен е и трафикът на високоскоростните влакове за Париж и Лондон.

На мястото на тежкия инцидент следобед пристигат министър-председателят на Белгия Ив Льотерм и кралят на страната Албер Втори. Льотерм прекрати току-що започналото тридневно посещение в Прищина, Косово. "Смазани сме. Преди това беше инцидентът в Лиеж (когато при срутване на сграда загинаха 13 суши, трима от които българи - б.р.), сега и този", коментира той при пристигането си в Косово.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?