Най-малко 20 хиляди деца в капана на бойните действия във Фалуджа

Най-малко 20 хиляди деца в капана на бойните действия във Фалуджа

Най-малко 20 хиляди деца са хванати в капана на бойните действия в западния иракски град Фалуджа. Запасите от храни и лекарства са на привършване, има и недостиг на питейна вода. Това заяви Питър Хокинс, представителят на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за Ирак, цитиран от ДПА.

Откакто на 21 май започна военната операция срещу "Ислямска държава" във Фалуджа, съвсем малко семейства са успели да се измъкнат, заяви УНИЦЕФ. Повечето са се преместили в два лагера, а други са потърсили подслон при роднини.

Хокинс предупреди, че с продължаването на насилието във Фалуджа и в цял Ирак, децата може да бъдат изложени на риск да бъдат принудително набрани за войници, за да участват в боевете.

"Ислямска държава" предприе в сряда атака срещу друг град в Западен Ирак, за да отклони вниманието на иракската армия от офанзивата срещу Фалуджа, съобщи говорител на въоръжените сили на Багдад. При нападението срещу Кабиса, на около 140 км западно от Фалуджа, джихадистите използвали атентатори самоубийци и коли бомби.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?