Най-малко 235 убити и 120 ранени при терористична атака срещу джамия в Египет

Сн. ЕПА/БГНЕС
Най-малко 235 души бяха убити и 120 ранени в размирната египетска провинция Северен Синай, след като екстремисти взривиха бомба близо до джамия и откриха огън по молещите се, съобщиха световните агенции в петък.
 
Броят на жертвите нараства непрекъснато.
 
Египет обяви тридневен национален траур в памет на жертвите, съобщава телевизия Он Ти Ви, като се позовава на изявление на президентската канцелария.
 
Джамията Ал Рауда се намира в селището Бир ал Абед, на 40 км от град Ариш, столица на провинция Северен Синай.
 
Нападателите обкръжили джамията с четири джипа по време на петъчната обедна молитва. Те взривили бомба сред молещите се, а след това открили безразборна стрелба по тях.
 
Във всички болници в провинцията е обявено извънредно положение.
 
Засега нито една от действащите в Египет екстремистки групи не е поела отговорност за атентата.
 
Според вожда на бедуинско племе, което воюва срещу "Ислямска държава", атакуваният храм е известен като място за събиране на суфити - поклонници на мистично течение в исляма, което екстремистката групировка смята за ерес.
 
Телевизия "Скай нюз - Арабия" съобщи, че египетските сили за сигурност са убили 15 екстремисти, които са участвали в атентата. В операцията срещу нападателите са били използвани безпилотни самолети. 
 
Малко след нападението президентът Абдел Фатах ас Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на обстановката в Северен Синай.
 
Министерството на вътрешните работи вече създаде специална комисия за разследване на атентата и обяви извънредно положение в столицата Кайро. Силите на реда ще охраняват всички държавни учреждения и обекти от обществена значимост.
 
Египетските сили за сигурност се борят с бунт на Ислямска държава в Северен Синай. След засилването на боевете през последните три години екстремистите убиха стотици полицаи и войници. Обикновено те нападат служители на силите за сигурност, но се опитаха да разширят обхвата си и извън полуострова с нападения срещу църкви на египетските християни копти, припомня Ройтерс
 
След свалянето на ислямисткия президент Мохамед Морси през 2013 г. в Египет бяха извършени серия от нападения, предимно насочени срещу силите за сигурност. Повечето атентати бяха извършени в Северен Синай и отговорността за тях пое Ислямска държава.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят