Най-малко 25 души са загинали при обстрела на болница на "Лекари без граница" в Сирия

Най-малко 25 души са загинали при обстрела на болница на "Лекари без граница" в Сирия

Най-малко 25 души са загинали при обстрела на болница на организацията "Лекари без граница" в Северозападна Сирия в понеделник, предаде Франс прес.

Вчера неправителствената организация съобщи за 11 загинали при ударите, засегнали нейна болница в провинция Идлиб, но уточни, че под развалините има още хора. "Броят на жертвите достигна 25 души. Става дума за 9 служители на организацията и 16 мирни жители, включително пациенти и едно дете", съобщи говорителка на "Лекари без граница" в Бейрут. Най-малко 11 души са ранени, от тях 10 са служители на болницата.

Франция осъди въздушните удари срещу болницата. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека въздушните удари са били нанесени от самолети, приличащи на руски.

В болницата с 30 легла са работели 54 души. Тя е разполагала с два операционни блока, отдел за външни консултации и зала за спешни случаи. "Лекари без граница" поддържаха тази структура от септември 2015 г., включително като я снабдяваха с медицински материали и покриваха разходите за функционирането ѝ. Организацията издържа още 152 болници в Сирия, 5 от които са били засегнати от удари от началото на годината.

Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви вчера, че "Лекари без граница" работи за френското разузнаване. "Тази предполагаема болница е била създадена без разрешението на сирийското правителство от така наречената френска мрежа, наречена "Лекари без граница", която е действащ в Сирия клон на френските разузнавателни служби", заяви Джафари. Посланикът на Сирия в Москва обвини за унищожаването на болницата американските военновъздушни сили. Вашингтон обвини за инцидента режима в Дамаск и неговия съюзник Русия.

Споделяне

Още от Свят