Най-малко 37 жертви при катастрофа на турски самолет

Самолетът се е разбил в село до столицата на Киргизстан, първоначалната версия е пилотска грешка

Най-малко 37 човека загинаха, след като турски товарен самолет се разби в селище близо до летище Манас в столицата на Киргизстан Бишкек, съобщиха информационните агенции.

Повечето жертви, сред които 6 деца, са били жители на населено място, където е паднала машината. Най-малко 11 души са тежко пострадали.

При катастрофата са напълно разрушени 15 жилищни домове и са нанесени щети на 32 едноетажни къщи.

По информация на Анадолската агенция катастрофиралият самолет е на турската авиокомпания "Май карго еърлайнс", известна също като Ей Си Ти Еърлайнс, посочва ТАСС.

Летищните власти съобщиха, че самолетът е пътувал от Хонконг за Истанбул.

Той е трябвало да направи междинно кацане на международното летище Манас, но се е разбил, докато се е опитвал да се приземи в гъста мъгла, отбелязва Ройтерс.

Четиримата пилоти на самолета са сред загиналите, потвърдиха властите в страната.

Заради катастрофата летище Манас е затворено.

Първият вицепремиер на Киргизстан Мухаметкали Абулгазиев съобщи, че катастрофата е била предизвикана от "пилотска грешка".

Президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев подписа указ за обявяване на национален траур в републиката на 17 януари заради инцидента.

Атамбаев поръча на министерството на извънредните ситуации да окаже цялата необходима помощ на семействата на загиналите и пострадалите, и да се активизира работата на спасителите в района на падането на самолета за ликвидиране на последствията от трагедията.

Авиокомпанията АДжеТе Еърлайнс е основана през 2004 г. През 2011 г. 49 процента от акциите на компанията са придобити от китайския конгломерат Eйч ЕнЕй Груп /HNA Group/, а другите акции са останали собственост на турски акционери.

След това авиокомпанията е била преименувана на МайКарго Еърлайнс /MyCargo Airlines/.

Авиокомпанията разполага с осем самолета.

Споделяне

Още от Свят