Най-малко 41 са жертвите на поредицата земетресения в Япония

Най-малко 41 са жертвите на поредицата земетресения в Япония

Най-малко 41 души загинаха и 1000 бяха ранени при поредицата земетресения в Югозападна Япония от четвъртък, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Спасителните екипи се опасяват, че броят на жертвите може да нарасне заради продължаващите с устойчиво темпо вторични трусове и неблагоприятните метеорологични условия.

 Земетресенията край префектура Кумамото, на южния остров Кюшу, предизвикаха разрушения, пожари и свлачища. Хора все още се намират под отломки или блокирани на изолирани острови. Единадесет души продължават да са неизвестност. 184 от ранените са в тежко състояние. Над 1700 жилища са разрушени изцяло или частично.

Близо 92 000 души са били евакуирани в центрове за настаняване.

Атомните електроцентрали в района на земетресението не са засегнати.

Още около 240 000 души бяха призовани да напуснат домовете си в префектурите Кумамото и Оита, и на остров Кюшу, защото властите се опасяват от свлачища и прииждане на реки заради проливните дъждове в региона, съобщи телевизия Ен Ейч Кей.

Серия вторични трусове продължи да разлюлява Кюшу след земетресението с магнитуд 7,3, което вчера бе регистрирано в префектурата Кумамото и това с магнитуд от 6,5 от четвъртък вечерта

В неделя сутрин операцията по издирване и спасяване на хора бе подновена. Хиляди спасители претърсваха внимателно за изчезналите, като в доста от случаите им се налагаше да работят в планински терени. Спасителни хеликоптери кацаха и излитаха в района, голяма част от който е блокиран заради свлачища и понесли щети пътища и мостове.

180 хиляди души търсят убежище, като някои от евакуираните казаха, че раздаваните хранителни дажби са оскъдни и се състоят от две топки ориз за вечеря.

Американските въоръжени сили заявиха, че са готови да подпомогнат от въздуха японските операции за ликвидиране на последиците от земетресението. В Япония има големи бази на военновъздушните и военноморските сили на САЩ, както и на морската им пехота. Общо там са разположени към 50 хиляди американски военнослужещи.

"Изключително благодарни сме и бихме искали бързо да се координираме и да направим така, че хуманитарната помощ да бъде доставена възможно най-скоро", каза японският премиер Шиндзо Абе.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?