Най-малко 44 души са загинали след земетресение в Индонезия

Най-малко 44 души са загинали, десетки са изчезнали, а повече от 300 души са ранени след труса с магнитуд 7 по Рихтер на индонезийския остров Ява, съобщиха световните агенции.

Хиляди жилища са в руини, а спасителите продължават да търсят оцелели след останките. Предполага се, че броят на жертвите ще продължи да расте.

Силно пострадали са градовете Сианджур и Тасикмалаяна на около 100 км. южно от столицата Джакарта.

Спасителните работи се затруднени, защото важни пътни артерии са блокирани от свлачища след труса и по-тежкото оборудване не може да достигне до някои от засегнатите селища. Комуникационните връзки също са прекъснати.

Трусът със сила 7 по Рихтер бе регистриран в 14.55 ч. местно време в сряда край югозападното крайбрежие на остров Ява. Земетресението е било усетено и във втория по големина град в страната Сурабая, на около 500 км от епицентъра, както и на туристическата дестинация - остров Бали.

През декември 2004 година заметресение с епицентър на индонезийския остров Суматра причини цунами, което взе повече от 200 000 жертви и споменът от трагедията все още е жив в съзнанието на местните хора, припомня ББС.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?