Най-малко 46 души загинаха в тежка жп катастрофа в Черна гора

Най-малко 46 души загинаха в тежка жп катастрофа в Черна гора

Най-малко 46 души са загинали, а около 198 са ранени, от които 50 тежко, след като претъпкан пътнически влак катастрофира в Черна гора на 15 километра от столицата Подгорица в 17,00 часа местно време в понеделник, съобщиха информационните агенции.  

Според местните власти причината за най-тежкия железопътен инцидент в републиката е повреда в спирачната система на композицията, която е довела до дерайлирането на четири вагона.

Влакът е пътувал през планинска клисура и вагоните са паднали в почти 100-метрова пропаст. В него са се возели около 300 души, сред които много деца, които се връщали от ски излет.

Община Свищов обяви дарителска акция за пострадалите от катастрофата

В община Свищов да бъде обявена дарителска кампания за подпомагане на семействата на жертвите и пострадалите при жп катастрофата в Черна гора. Това решение е било прието на състоялата се днес извънредна сесия на Общинския съвет, съобщиха от кметската администрация на крайдунавския град.

Жителите на Свищов изразяват своята подкрепа и съпричастност към семействата на жертвите от катастрофата, така както никога няма да забравят солидарността на сърби и черногорци към трагедията на свищовските семейства, които загубиха своите деца при катастрофата в р. Лим през 2004 г., заяви кметът на Свищов Станислав Благов.

Общинските съветници решиха да бъде отпусната еднократна помощ в размер на левовата равностойност на 1000 евро за близките на загиналите при инцидента.

Даренията ще се набират по сметката на фондация "Ангели от Лим"- банкова сметка 1004481816, банков код 66070875, банка "HVB Банка Биохим"АД, клон Свищов.

Загинали са 5 и са ранени 90 деца. 

Правителството обяви тридневен траур, а след спешно заседание на правителството в понеделник през нощта министърът на транспорта Андрия Ломбар е подал оставка, като е поел моралната вина за случилото се.

“Аз бях заспала, когато ме събуди силен шум. Тогава нещо ме удари по главата и загубих съзнание. Следващото нещо, което видях, е, че съм на тази носилка”, каза една от оцелелите пътнички Станислава Букович пред АП.

“Беше ужасно. Видях много ранени и убити около мен”, заяви друг оцелял Карман Чофу пред Ройтерс.

Президентът на Черна гора Филип Вуянович заедно с други официални лица също бе през нощта на мястото на катастрофата.

“Нещо ужасно се случи и единственото, което можем да направим, е да се опитаме да намалим броя на жертвите. Цялата република е моблизирана да спасява живота на пострадалите”, заяви Вуянович.

Железопътната мрежа на Сърбия и Черна гора страда от липса на достатъчно средства за поддържане, но в същото време е и най-използваният начин за пътуване заради ниските си цени, коментира ББС.

Населението на република Черна гора, която е част от федерация Сърбия и Черна гора, е около 620 000 души.

По късно агенция ТАНЮГ разпространи версията, че влакът е потеглил от станция Биоча неконтролирано и без машинист. Композицията набрала скорост по линията, която се спуска към Подгорица.  Машинистът останал в Биоча, където слязъл, за да отстрани неизправност в спирачната система, която, изглежда, е причината  за катастрофата. Един от ръководителите на Черногорските железници   Мирослав  Кукавчич  заяви на пресконференция, че първите данни говорят, че  нещастието е станало и поради това, че машинистът и  персоналът, който следи влака, не са спазили  напълно предвидените разпоредби.

Споделяне

Още от Балкани