Най-малко 56 ранени в Газа и на Западния бряг при поредния "ден на гнева"

Най-малко 56 ранени в Газа и на Западния бряг при поредния "ден на гнева"

Хиляди палестинци протестираха четвърти пореден петък на Западния бряг и в ивицата Газа срещу решението на американския президент Доналд Тръмп едностранно да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Ройтерс.

Около 4000 души участваха в днешния "ден на гнева", някои от които запалиха гуми и хвърляха камъни и бутилки със запалителна течност по израелските сили за сигурност, които отговориха със сълзотворен газ.

В ивицата Газа протестиращите крещяха "Смърт за Америка, смърт за Израел и смърт за Тръмп".

Според палестински медицински източници 56 души са били ранени от гумени и бойни куршуми - 40 в ивицата Газа и 16 на Западния бряг, предаде Франс прес.

Израелската военна говорителка отбеляза, че военните са стреляли само по "главните подстрекатели", които са създали непосредствена заплаха за войниците и са опитали да повредят граничните съоръжения за сигурност.

Израелската армия нанесе днес въздушни удари в ивицата Газа няколко часа след като от палестинския анклав бяха изстреляни ракети към Южен Израел, съобщиха военни източници, цитирани от Франс прес.

Две от ракетите бяха прехванати, а третата падна на израелска територия в обитаема зона край Газа, но нанесе само материални щети, съобщиха източниците.

"В отговор на обстрела по Израел израелската артилерия и авиация удариха позиции на терористичната организация Хамас в северната част на Газа", съобщи армията в комюнике.

Често малки ислямистки групировки обстрелват от територията на анклава, но Израел държи Хамас като отговорна за всяко нападение от тази палестинска територия, отбеляза АФП.

Говорител на Хамас каза, че няма пострадали при израелските удари.

Споделяне

Още от Свят