Най-малко 6 месеца нужни да изпратим военно-полева болница в Афганистан

Необходими са шест месеца подготовка, за да може България да изпрати военно-полева болница за Афганистан, съобщи в понеделник министърът на отбраната Николай Цонев.

В рамките на срещата на върха на НАТО в Страсбург преди два дни президентът Георги Първанова обяви, че България ще допринесе за мисията на НАТО в Афганистан според възможностите си и работи по подготовката за създаване на военно-полева болница.

Цонев разясни обаче, че са необходими консултации с партньорите в Алианса, за да се уточни къде ще бъде разположена болницата и при какви условия ще бъде изпратена. След това е необходимо политическо решение за изпращането ѝ и шест месеца подготовка, след като се уточнят всички детайли.

Планирано е болницата да се разполага с 28 медици в 4 екипа, а при нужда да се оформи и пети екип. Болницата ще разполага с четири полеви операционни зали, реанимация, противошокова зала, диагностичен скенер, ехограф, лаборатория, стоматологичен кабинет и стационарна част с 20 легла.

Министърът на отбраната откри в понеделник обновеното отделение по хипербарно кислородно лечение във Военно-медицинската академия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?