Най-малко 80 изчезнали безследно при експлозията на вагони-цистерни с петрол в Квебек

Най-малко 80 изчезнали безследно при експлозията на вагони-цистерни с петрол в Квебек

Най-малко 80 души са изчезнали безследно в малкото канадско градче Лак Межантик след експлодирането на дерайлирал влак с вагони-цистерни, което унищожи част от градския център, заяви за АФП пожарникар, работил в сърцето на бедствието. Според него е имало около 50 души в един бар, от който не е останало нищо.

Огромната вълна от горящ петрол е погълнала сградата. Претърсването започва официално в неделя сутрин местно време. Пожарите, предизвикани от серията експлозии, не са потушени вече близо 20 часа след катастрофата и властите очакват доставянето на пяна за гасене от САЩ, на 25 км южно от градчето.

Пожарът е унищожил общо около 30 сгради.

Лак-Межантик е град със 6 000 жители на 250 км източно от Монреал. Около 2000 души бяха евакуирани заради пожара и опасността от нови взривове на цистерни от дерайлиралия влак.

Железопътният конвой на американската компания "Дъ Монтриъл Мейн енд Атлантик" включвал пет локомотива и 77 вагона и транспортирал петрол от американсикя щат Северна Дакота по данни на компанията. Квебекските власти съобщиха за 72 вагона с по 100 тона петрол всеки.

Дузина вагони са отделени от състава и обезопасени. Механична повреда може да е причина за катастрофата според представител на компанията. Преди инцидента конвоят бил спрял в съседното село Нант, на 13 км от Лак-Межантик, за смяна на екипа и по неизвестна причина започнал да се движи, без вътре да има машинист.

Около 150 сапьори пожарникари се борят с пламъците, част от тях са дошли от американския щат Мейн, на окйто се намира на 25 км южно от канадското градче.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят