Най-малко 80 изчезнали безследно при експлозията на вагони-цистерни с петрол в Квебек

Най-малко 80 изчезнали безследно при експлозията на вагони-цистерни с петрол в Квебек

Най-малко 80 души са изчезнали безследно в малкото канадско градче Лак Межантик след експлодирането на дерайлирал влак с вагони-цистерни, което унищожи част от градския център, заяви за АФП пожарникар, работил в сърцето на бедствието. Според него е имало около 50 души в един бар, от който не е останало нищо.

Огромната вълна от горящ петрол е погълнала сградата. Претърсването започва официално в неделя сутрин местно време. Пожарите, предизвикани от серията експлозии, не са потушени вече близо 20 часа след катастрофата и властите очакват доставянето на пяна за гасене от САЩ, на 25 км южно от градчето.

Пожарът е унищожил общо около 30 сгради.

Лак-Межантик е град със 6 000 жители на 250 км източно от Монреал. Около 2000 души бяха евакуирани заради пожара и опасността от нови взривове на цистерни от дерайлиралия влак.

Железопътният конвой на американската компания "Дъ Монтриъл Мейн енд Атлантик" включвал пет локомотива и 77 вагона и транспортирал петрол от американсикя щат Северна Дакота по данни на компанията. Квебекските власти съобщиха за 72 вагона с по 100 тона петрол всеки.

Дузина вагони са отделени от състава и обезопасени. Механична повреда може да е причина за катастрофата според представител на компанията. Преди инцидента конвоят бил спрял в съседното село Нант, на 13 км от Лак-Межантик, за смяна на екипа и по неизвестна причина започнал да се движи, без вътре да има машинист.

Около 150 сапьори пожарникари се борят с пламъците, част от тях са дошли от американския щат Мейн, на окйто се намира на 25 км южно от канадското градче.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?