Най-малко 97 207 са жертвите от войната в Босна и Херцеговина

Най-малко 97 207 души са били убити по време на войната в Босна и Херцеговина от 1992-1995 г., съобщи в четвъртък базираният в Сараево Център за проучване и документация, представяйки своето проучване "Човешките загуби в Босна и Херцеговина 91-95", съобщи Дойче прессе, цитирана от БТА.

Четиригодишното проучване, според директора на центъра Мирсад Токача, е било извършено с цел  да се установи реалният брой на жертвите от конфликта в Босна.

Спорните и груби оценки за броя на хората, убити в Босна и Херцеговина, варират от 40 000 души до 329 000 души. Манипулациите с цифрите, които не са базирани върху факти или емпирично изследване, са допълнителен елемент за  разпалване на политическата атмосфера и задълбочаване на неразбирателствата вместо за рационален диалог, каза Токача, представяйки резултатите от проучването.

По време на проучването Токача и неговият екип  са издирвали всякакви подробности за потенциалните жертви на войната, интервюирайки хиляди хора и изследвайки огромен брой официални документи, вестници, фото и видеоархиви.

Те са прегледали също списъци, военни регистри и друга документация с цел да открият колкото може повече подробности за хората, убити по време на войната в Босна. След подробното разследване за всяка жертва е била попълнена "лична карта" с всички необходими лични данни като дата на смъртта, как е умряла жертвата и къде са били намерени тленните останки.  Затова "книгата на смъртта" дава подробна информация и статистика за жертвите.

Според нея 39 685 цивилни и 57 522 войници са били убити по време на войната в Босна и Херцеговина. Данните включват 64 036 босненски мюсюлмани, 24 905 босненски сърби, 7 788 босненски хървати и 478 души от други националности. Сред жертвите има и 3372 деца, убити по време на войната в Босна и Херцеговина. В проучването се казва, че най-много хора са били убити в източната част на страната по река Дрина, както и в постоянния  обстрел на столицата Сараево.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани