Най-малко седем души са загинали при инцидент с туристически кораб в Будапеща

Сн. БГНЕС

Най-малко седем души са загинали, a 19 са в неизвестност, след като малък кораб, превозващ южнокорейски туристи, се преобърна в р. Дунав в Будапеща. Това съобщиха полицията и службата за спешна помощ, цитирани от Ройтерс.

Още не са ясни обстоятелствата около трагедията, разиграла се снощи към 21.15 часа местно време. Унгарските власти съобщиха, че туристическото корабчето с 33 южнокорейци се е преобърнало и потънало, след като било ударено от по-голям плавателен съд. Служител на южнокорейската туристическа агенция, организирала пътуването, каза обаче, че корабът е бил пуснал котва, когато е бил ударен.

Външното министерство на Южна Корея каза, че на борда е имало 33 южнокорейски туристи и двама унгарци екипаж. По негови данни седем души са загинали, седем са спасени и 19 са в неизвестност.

Говорител на унгарската служба за спешна помощ каза пред държавната телевизия, че 14 души са извадени от водата. Седем са мъртви, а останалите са с хипотермия, но в стабилно състояние.

Провежда се голяма спасителна операция с участието на лодки, водолази и радари по протежение на няколко километра надолу по течението на реката от мястото на инцидента.

Все по-слабо вероятно е да бъдат намерени още оцелели, признаха ръководители на спасителната операция. На телевизионни кадри се вижда, че сектор около брега на реката от страната на Пеща е отцепен от полицията.

Придошлите води на Дунава затрудняват изключително много спасителната операция, заяви водолаз пред държавната телевизия. Температурата на водата е 10-12 градуса.

Един от спасените е бил намерен на 3 километра от мястото на корабокрушението, станало между Верижния мост (моста Сечени) и моста Маргит.

Името на плавателния съд е "Русалка" - 27-метров кораб за речни круизи с две палуби и капацитет от 60 души, съобщи компанията собственик "Панорама дек".

"Мобилизираме всички ресурси на разположение, за да опазим човешките животи", казаха от компанията. "Русалка" е в техния флот от 2003 г. и корабът е бил подлаган редовно на техническа поддръжка.

През последните години Будапеща стана популярна туристическа дестинация.  

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?