Най-малко шестима загинали при експлозия в китайски химически завод

Най-малко шестима загинали при експлозия в китайски химически завод

Най-малко шестима загинаха и 30 бяха тежко ранени при експлозия в химически завод в Източен Китай, предаде Ройтерс.

Взривът е отекнал около 14,50 ч. местно време (06,50 ч. по Гринуич) в обект на компанията Тянцзяи кемикъл, намиращ се в град Янчън, на около 260 километра северно от Шанхай, съобщават общинските власти на града в социалната мрежа Вейбо.

Спасителната операция продължава, съобщиха властите на града. Държавни медии съобщиха, че причината за експлозията се разследва.

На видео, разпространено в интернет от няколко китайски медии, се вижда огромно огнено кълбо, издигащо се на няколко десетки метра височина над завода. После се вижда и стълб от гъст сив дим.

Други, публикувани в медиите, видеозаписи и снимки показват, че експлозията е предизвикала пожар и е разбила прозорците на намиращи се наблизо сгради.

Националният център по сеизмология на Китай е регистрирал в града в 14,48 ч. местно време (06,48 ч.) земетресение с магнитуд 2,2. Това може да е потенциална индикация за мощността на взрива.

Сред ранените има деца от детска градина, разположена в близост до индустриалния парк, в който се намира заводът, собственост на предприятието "Тянцзяи кемикъл".

Общественото недоволство, свързано с мерките за безопасност, се засилва в Китай заради индустриални инциденти, вариращи от срутване на мини до пожари във фабрики, отбелязва Ройтерс.

През ноември миналата година в град Чжанцзякоу на около 200 километра северозападно от Пекин при изтичане на газ в химически завод последва взрив и загинаха 23 души.

Един от най-тежките инциденти в китайската промишленост стана през 2015 г. в Тянцзин, в северната част на страната. В огромна експлозия в склад за химически продукти тогава загинаха най-малко 165 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят