Най-малко загинали на пътя през 2009 г. от четири десетилетия

Жертвите на катастрофи през миналата година са най-малко за последните четири десетилетия. Загина ли са 901 души, което е с близо 100 души по-малко от предните години. Статистика с толкова малко жертви не е имало от 1967 година, сочат данните на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, която се председателства от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Именно той в понеделник каза, че има амбицията за намаляване на броя на загиналите при катастрофи с 40 процента, а на ранените - с 20 на сто.

Намаляването на жертвите на катастрофи се дължи на мерките на МВР, сред които са и камерите за видеонаблюдение по пътищата. Камерите в момента са 15 и се предвижда броят им да стане 400, отбеляза Цветанов. Всяка от тях е на стойност 30 хил. евро. Този проект на МВР може да се осъществи за около година и половина. Пари за него обаче на този етап не е ясно откъде ще се вземат.

Министър Цветанов посочи, че само за месец 15-те камери са засекли 28 хил. нарушения, като се има предвид че са настроени със завишение на скоростта с 35 км/час.

Той определи предложението за намаляване на възрастта за взимане на шофьорска книжка от 18 на 16 години като неприемливо. Според него манталитетът ни като нация и поведението на шофьорите не го позволяват.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?