Най-малкото бебе в света, тежащо едва 268 гр. при раждането, вече си е у дома

Най-малкото бебе в света, тежащо едва 268 гр. при раждането, вече си е у дома

Бебе, което е тежало едва 268 грама при раждането си и е смятано за най-малкото в света, беше изписано от болницата в Япония и изпратено вкъщи в добро здравословно състояние, съобщиха световните агенции.

Момченцето, което се е родило през август миналата година в токийска университетска болница с тегло 268 грама, се развива нормално и вече няма нужда от постоянно наблюдение.

Детето е родено по спешност с цезарово сечение през август миналата година при термин на майката през декември.

Първоначално бебето е било толкова малко, че се е събирало в две длани.

То е гледано в интензивно отделение със специално оборудване, с което са му помагали да диша и да се храни. Така постепенно е започнало да расте и е достигнало 3.2 кг при изписването му, като вече се храни нормално.

Доктор Такеши Аримицу, който следи случая на детето, заяви пред BBC, че по данни на световната статистика от Университета в Айова бебето е най-малкото новородено в историята.

Детето ще бъде вписано в регистъра на американския университет на Айова, като момчето, родено с най-малко тегло в света, което е оцеляло. Досега рекордът принадлежеше на момченце от Германия, родило се с тегло 274 гр през 2009 г.

Най-малкото момиченце в света с тегло 252 гр и също се е родило в Германия.

В света са регистрирани само 23 случая на деца, оцелели, след като са се родили с тегло под 300 гр. Повечето са момичета. Само четири са момчета.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?