Най-масови протести в Белгия от десетилетия

Над 120 000 участници, 36 ранени (24 приети в болница), 30 арестувани, десетки изпепелени автомобили - това е част от равносметката от вчерашния общонационален протест в Брюксел, оценен като най-тежкото подобно събитие в Белгия от 30 години насам.

Трите основни синдиката свикаха проявата в знак на протест срещу намеренията на новото федерално правителство, доминирано от националистите, за ограничение на разходите в обществената сфера, за увеличаването на данъците и за повишаването на възрастта за пенсиониране. Управляващите обясниха, че тези мерки се налагат, тъй като страната постепенно трябва да възстанови равновесието на разходите - засега дългът достига 100 процента от брутния вътрешен продукт, съобщи БТА.

Синдикатите призоваха липсващите средства да бъдат потърсени там, където наистина е редно - при богатите. Те се възползваха от разпространяваната широко от вчера информация, че много богати белгийски семейства, както дори и частично държавните дружества "Белгаком" и банка "Дексиа", са избягвали плащането на данъци с регистрирането на представителства в Люксембург. Така тези фирми и граждани са плащали на белгийската хазна данък от 2.3 процента, докато останалите плащат между 30 и 50 на сто данък върху доходите си.

Според премиера Шарл Мишел, който пое поста преди по-малко от месец, на 11 октомври, вратите за преговори със синдикатите са широко отворени, а виновните за безредиците в Брюксел вчера трябва да бъдат изправени пред правосъдието. По неговите думи планираните от правителството мерки целят създаването на нови работни места и осигуряването на стабилност на системата за социални плащания.

По думите на председателя на националистическата партия Нов фламандски алианс Барт де Вевер, кмет на Антверпен и приеман за идеолог на налаганите от правителството промени, синдикатите нямат алтернатива. По негово мнение и други страни, изправени пред нуждата от сходни реформи, са преминали през болезнени моменти.

При вчерашния протест авангардът на стачниците се оказаха докери от пристанището в Антверпен, които хвърляха павета и всякакви други тежки предмети по полицията. Макар те да създадоха усещането, че са изолирано радикализирано крило на протеста, един от най-впечатляващите кадри, показани по местнитемедии, бе чупенето на светофар с инвалина патерица от човек с явно затруднени движения.

Правителството или ще преразгледа намеренията си, или ще бъде изправено пред нови действия, заявяват синдикатите. Те отбелязват, че в протеста вчера са се включили не само техни членове, но и работници от обществения и частния сектор, както и представители на културните среди.

Следващата голяма стачка в страната вече е насрочена за 15 декември, а още днес има нов протест - на надзирателите в затворите. Първият протест срещу правителството на премиера Мишел бе на полицаите, които възразиха решително срещу отнетото им право на предсрочно пенсиониране.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?