Най-много 3 птицекланици ще отговорят на евроизискванията до май 2005 г.

Според Съюза на птицевъдите в България най-много три български птицекланици ще отговорят на европейските изисквания за качество на храните до 31 май 2005 г., когато е крайният срок за привеждането им в съответствие. Те ще могат да изнасят на пазарите в ЕС, а останалите ще могат да произвеждат за българския пазар и да изнасят за страни извън евросъюза.

Между 7 и 12 млн. евро струва оборудването на една модерна и съобразена с евроизискванията ферма, което е изключително тежка инвестиция, според специалистите.

Председателят на съюза проф. Борис Стоименов съобщи, цитиран от БТА, че над 30 предприятия в страната в момента работят нелегално, без да съществуват в регистрите на Националната ветеринарномедицинска служба и на съюза на птицевъдите. По думите му всички те ще бъдат затворени при предстоящите проверки. При последната, през февруари, контролните органи са закрили птицекланица на гара Левски.

От април производителите на птиче месо вече ще получават субсидия за износ на пилешко месо и яйца за консумация. Птицевъдите настояват размерът на субсидията да е 235 евро за тон пилешко месо и 200 евро за тон яйца. През 2003 г. България е изнесла 3910 т птиче месо, 1200 т втлъстен черен дроб и около 200 т гъски и патици. Почти двойно по-голям е бил износът на яйца за консумация спрямо предходната година - 67 млн. брой.

През тази година има капацитет износът на яйца да достигне 100 млн. броя, а на птиче месо - 5000 тона.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?