Най-много българи се осигуряват в пенсионните фондове на "Доверие" и "Алианц"

Пенсионните фондове на "Доверие" и "Алианц" са най-предпочитани в момента за допълнително пенсионно осигуряване от българите, показват данни, оповестени от Комисията за финансов надзор (КФН).

2 218 180 българи се осигуряват за допълнителна пенсия към края на ноември 2003 година. 42.09 % от тях, или 933 689 души, се осигуряват в "Доверие"АД, следва "Алианц България" с 597 884 осигурени лица или 26.95 на сто.

Общата стойност на балансовите активи на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, също към ноември м.г., е 485,545 млн.лв. Най-голям е делът на пенсионно осигурително дружество "Алианц България"АД - 188,395 млн. лв. или 38.8 на сто. След него се нарежда ПОК "Доверие" с 154,266 млн.лв. или 31.77 на сто. Най-малко - 9,368 млн.лв. или 1.93 % се пада на ПОАД "ЦКБ Сила".

По инициатива на Комисията по финансов надзор и американската агенция USAID днес се проведе дискусия за начина, по който може да се сменят пенсионните фондове, съобщи БТА. Механизмите се регулират чрез наредба №3 на комисията за финансов надзор, която действа от началото на тази година.

Хората могат да преместват парите си от един пенсионен фонд в друг само лично или чрез човек, който има нотариално заверено пълномощно специално за тази цел, каза Бисер Петков, заместник-председател на финансовия надзор.

Заявлението се подава в офиса на пенсионноосигурителното дружество, управляващо фонда, в който човек иска да се прехвърли. Там, пред специално назначен за целта служител, осигуряващото се лице или неговият пълномощник лично полагат подпис под документа.

Предишният пенсионен фонд може само в редки, определени от закона случаи, да откаже прехвърлянето на партидата към новия фонд. Ако няма отказ, осигуреното лице сключва договор с избрания от него нов пенсионен фонд. Тогава се плаща и таксата за прехвърляне, която е в размер от 20 лв.

Основната цел е да се даде свобода на хората сами да си избират пенсионен Като пример той посочи Чили, където след старта на пенсионната реформа през 1996 г. половината от осигурените лица са си сменили фонда.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?