Най-много частни лекари работят във варненските курорти

Хотелиерите са длъжни да поставят на видно място информация за местата, където туристите могат да получат безплатна медицинска помощ, съобщи във вторник министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Той участва в среща във Варна, посветена на медицинското обслужване в курортите. Туристите от страните-членки на Европейския съюз ползват безплатно услугите по пакета “Медицина по необходимост”, уточни заместник-министърът Матей Матеев.

Най-много лекари без договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗСК) има на територията на Варненска област, съобщи министър Радослав Гайдарски. Общо 56 филиала на спешната помощ там не работят с НЗОК.  

По данни на здравното ведомство, по Черноморието работят 13 филиала на спешни портали. От тях пет се намират в курортния комплекс "Златни пясъци", един в "Св. Константин", три в Добричка област и четири в Бургаска област.

От началото на летния сезон в Добричка област са били обслужени общо 780 чуждестранни пациенти, а във Варна само 19, уточниха от Министерство на здравеопазването. Причината разликата в броя на обслужените туристи е, че спешните филиали са в хотелите и няма информация къде се намират.

Засега няма оплаквания от чуждестранни туристи за медицинското обслужване по Черноморието ни, коментира Гайдарски.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?