Най-много деца работят нелегално в ресторанти, магазини и шивашки цехове

Собствениците на ресторанти, хотели, на търговски обекти и шивашки предприятия най-често наемат деца на работа без разрешение от инспекцията по труда. През миналата година са регистрирани 236 нарушения на нормите за труд на непълнолетни, съобщи Стоян Чочев от Главната инспекция по труда, цитиран от БНР.

62-ма работодатели от хотелиерския и ресторантьорския бранш са наели деца без разрешението на инспекцията през миналата година. 54 са откритите случаи в търговските обекти.

От 11 на 18 са се увеличили за година случаите на нощен труд на деца, засечени от инспекцията. От 7 на 17 са нараснали и престъпванията на забраната за нощен труд.

От 1999 г. до края на 2003-та инспекцията е издала общо 14 448 разрешения за работа на непълнолетни, което е около 95% от постъпилите искания. 67 от разрешенията са за работа на малолетни - под 16-годишна възраст, а над 3800 са за непълнолетните - между 16 и 18 годишна възраст.

Седем областни инспекции по труда тази година ще организират кампании по спазване на нормите за закрила на детския труд, защото една от причините за нарушенията е непознаването на трудовото законодателство от работодателите, смятат от агенцията.

Във вторник в София стартира двудневен семинар по проекта, чиято цел е да подкрепи усилията на страните от Централна и Източна Европа за премахване на детския труд, сексуалната експлоатация и трафика на деца в пет държави - Албания, България, Молдова, Румъния, Украйна.

Според експерта по проекта Патрик Дару, последици от детския труд са лесното пристрастяване към наркотици, ограничаване на възможностите за социално развитие и липса на възможност за качествено образование. Като пример за вреден детски труд бе посочено миенето на прозорците на колите от малки ромчета на най-натоварените столични кръстовища, където децата постоянно гълтат отровни газове.

Продължителността на проекта е четири години, той се финансиране от правителството на Германия и Департамента по труда на САЩ и се осъществява от Международното бюро по труда.

Споделяне

Още от България