Най-много искат да се ваксинират висшисти, столичани и хора над 40 години

Най-много искат да се ваксинират висшисти, столичани и хора над 40 години

21% от пълнолетните българи заявяват категорично намерение да се ваксинират срещу Covid-19. Най-много желаещи да се ваксинират има сред хората на възраст над 40 г., сред висшистите и сред жителите на столицата. Това показват данните от националното представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 15-22 февруари 2021 г., по метода "лице в лице" сред 1005 пълнолетни в 90 населени места.

Колебания относно имунизацията имат 42% от запитаните, а причините са различни.

9% се колебаят главно заради здравословните си проблеми - алергии, автоимунни заболявания и др. Това твърдят по-често жени и хора на възраст над 60 години.

14% се колебаят, защото не знаят доколко ефективни са ваксините и колко дълго ще могат да ги предпазват.

19% твърдят, че се нуждаят от повече информация за възможните странични действия на ваксините върху здравето на хората и затова се колебаят как да постъпят.

Близо 30% от анкетираните посочват, че нямат намерение да се ваксинират. Тази позиция се споделя по-често от мъже, от хора на възраст между 18 и 40 години, от жители на малките градове и на селата у нас. 6% от интервюираните в проучването на "Екзакта" твърдят, че вече имат антитела и по тази причина не смятат за нужно да се ваксинират. 1.8% отговарят, че вече са се ваксинирали.

Миналата седмица сходна тенденция младите хора и преболедували Covid-19 да не желаят да се ваксинират засече и проучване на "Галъп" относно нагласите за ваксиниране.

Социолозите "Екзакта" отчитат спад в дела на категорично нежелаещите да си поставят ваксина - от 41% през октомври 2020г. на 29% през февруари 2021г. В същото време, колебаещите се дали да си поставят ваксини, са нараснали с 14% - от 28% в края на октомври 2020г. на 42% през февруари 2021 г.

Ако това е трайна тенденция, то успешността на масовата ваксинация у нас във все по-голяма степен ще зависи от качествата на разяснителната кампания, коментират от агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?