Най-много катастрофи стават заради заспиване зад волана

Най-много катастрофи стават заради заспиване зад волана

Заспиването зад волана е причина за 37% от катастрофите в страната с фатален край, съобщи доктор Славчо Славчев, председател на фондация “Сън и здраве”, цитиран от “Фокус”.

Заради горещите летни дни се предпочита да се пътува през нощта, когато е тъмно и е необичайно да стоим будни. Между два и четири часа следобед също имаме "подчертана склонност към задремване и заспиване", посочи специалистът.

Ако не сме спали достатъчно и сме натрупали сънен дефицит, ако страдаме от различни заболявания на съня - това може да доведе до повишена дневна сънливост, което увеличава в пъти опасността от тежки катастрофи поради заспиване, каза Славчо Славчев.

Той посочва, че задремването има своите признаци и ако се научим да ги разпознаваме, ще можем да се предпазим от заспиването на волана.

Тези признаци са прозяване, натежаване на клепачите, забавяне на реакциите, пропускане на някои от знаците, липса на спомен за изминатия в последните минути път и гледане на пътя, без да се вижда. Ако тези признаци се появят, най-добре е да се спре за почивка, вместо да се рискува на пътя, съветва специалистът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?