Най-много корекции на европари при Орешарски и Близнашки

За стария период бенефициенти ще бъдат лишени от около 620 млн. лв., които се дават на други проекти

Най-много корекции на европари при Орешарски и Близнашки

Досегашните финансови корекции по европейски проекти от периода 2007-2013 г., заради открити нарушения, възлизат на 446 млн. лв., а очакванията са те да достигнат около 620 млн. лв. или 4% от общия бюджет на европейските програми за България, сочат обявени във вторник данни за анализ на дирекция "Централно координационно звено“ за управление на средствата от ЕС в Министерския съвет.

Според предоставената информация най-големи са финансовите корекции, наложени през 2014 г. по времето на редовното правителство на Пламен Орешарски и служебния кабинет на Георги Близнашки.

Това е станало главно поради прекъсване на плащанията по две от големите оперативни програми през 2014 г., сочи анализът на Централното координационно звено В него се дава сравнение, че до края на 2013 г. общият размер на наложените финансови корекции по всички оперативни програми е близо 166 млн. лева, а само за 2014 г. те надхвърлят 280 млн. лв.
 
От правителството припомнят, че финансовите корекции по европейски проекти може да се налагат както от държавата като средство за контрол върху разходването на евросредства, така и от Европейската комисия. Според предоставената справка корекциите за 446 млн. лв. са наложени от управляващите органи на оперативните програми у нас и приспаднатите средства от проектите в нарушения са предоставени на други проекти. Правилата на ЕС предвиждат, че договорен и разполагаем за разплащане финансов ресурс от еврофондовете не може да се възстановява по проект с констатирано нарушение, но парите се запазват за държавата-членка и може да се предоставят за други проекти.

Корекциите от ЕК може да се налагат и в случаите, когато държавата не предприела мерки за коригиране на неправомерни разходи. "До момента в България до налагане на финансови корекции от страна на ЕК, които да водят до намаляване на ресурса от фондовете, не се е стигало. През целия период страната е предприемала своевременно корективни действия с цел предотвратяването на негативни финансови последици", посочват от правителствената пресслужба.

Точният размер на наложените финансови корекции предстои да бъде изяснен допълнително, защото заявените от управляващите органи разходи за възстановяване са обект на одит, а също така една част от наложените корекции, са предмет на съдебно оспорване, допълват от Министерския съвет.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?