Най-много номинации Аскеер за "Лисичета" на Бина Харалампиева

Актьорът Васил Михайлов ще бъде отличен за цялостен принос

Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов, Виолета Дечева

С пет номинации за театралните награди Аскеер 2018,, постановката на Бина Харалампиева "Лисичета" от Лилиан Хелман, играеща се на сцената на Народния театър "Иван Вазов", е тазгодишният лидер сред общо тринадесетте театъра, които със своите 20 заглавия се борят за престижните награди. Кои са победителите ще стане ясно на 24 май, когато традициино се връчват отличията на церемония в Театър "Българска армия". За цялостен принос се предвижда да бъде отличен актьорът Васил Михайлов, който получи същото признание и от Съюза на артистите за наградите ИКАР през февруари, но го отказа.

Фондация "Академия Аскеер" обяви в петък пълния списък с номинираните заглавия, режисуари, актьори, композитори и др., които са избирани сред сто представления, повечето от които са дело на столичните театри.

"Лисичета" ще се бори в категорията най-добър режисьор, водеща мъжка и поддържаща женска роля, както и за сценография и костюми.

С четири номинации представлението на Иван Пантелеев "NеоДачници” по "Дачници“ от Максим Горки, също на Народния театър, е следващият спектакъл в най-големи шансове да си тръгне със статуетката Аскеер, дело на скулптора Георги Чапкънов.

Още един спектакъл на Харалампиева от сцената на Малък градски театър "Зад канала” по романа на Джон Стайнбек "Зимата на нашето недоволство" е след лидерите по номинации – за поддържаща мъжка и женска роли и за музика. Следват с по две наминации варненското представление "Хенри ІV" под режисурата на Лилия Абаджиева и "Танцът Делхи" на Галин Стоев, който също се играе на сцената на Народния театър.

В битката за най-добро представление влизат "NеоДачници”, "Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев и "12-те гневни“ от Реджиналд Роуз, постановка Пламен Марков, Общински културен институт Театър "Възраждане“.

Претендентите за отличието за най-добра режисура са Бина Харалампиева за "Лисичета", Галин Стоев за "Танцът Делхи“ и Иван Пантелеев за "NеоДачници”.

В категорията за водеща мъжка роля се състезава Деян Донков за ролята на Калигула в едноименния спектакъл на Диана Добрева по Албер Камю на сцената на Народния театър и за превъплъщението си в Хари в "Палачи” от Мартин МакДона, постановка на Стоян Радев в Театър "София”. Другите номинирани са Захари Бахаров за изпълнението на Бай Славе в "Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199, и Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, адвокат в "NеоДачници”.

Три дами се състезават и за отличието в категорията водеща женска роля. Това са Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в "NеоДачници”, Теодора Духовникова за изиграването на Регина в "Лисичета” и Мария Стефанова за ролята на А в "Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов и Народния теетър.

За наградата за изгряваща звезда претендират двама актьори и режисьор. Веселин Петров е номиниран за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева в Театър "Азарян“, НДК. Делян Илиев за режисурата на "Три сестри“ от Антон П. Чехов, постановка на Делян Илиев в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“ – Смолян, както и Неда Спасова за превъплъщението ѝ във Варвара Петровна в Програма Достоевски "Изгонването на бесовете“ – "Бесове“ по Фьодор М. Достоевски, постановка Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато“

В категорията поддържаща мъжка роля се надпреварват Александър Хаджиангелов за ролята на М в "Петел” по пиесата „Соск“ от Майк Бартлет, постановка Стайко Мурджев в Младежкия театър; Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство” и Явор Бахаров за ролята на сицилианецът Микеле в "Редки тъпанари“ по филма на Марио Моничели, постановка Стефан Москов, Драматичен театър "Сава Огнянов“ – Русе

Битката за поддържаща женска роля се води между Ана Пападопулу за ролята на Бърди в "Лисичета”, Василена Атанасова за ролята на Марджи Йънт Хънт в "Зимата на нашето недоволство” и за ролята на Линда в "Пияните” от Иван Вирипаев, постановка Явор Гърдев в Малък градски театър "Зад канала”, както и Стефка Янорова за ролята на Ракел в "След репетицията” от Ингмар Бергман, постановка Валентин Ганев, Театър „Българска армия”

За сценография са номинирани Свила Величкова за "Лисичета”, Васил Абаджиев за "Хенри IV“ и за "Ако нямах лоши сънища” по Уилям Шекспир, постановка Лилия Абаджиева, Театър "Азарян”, НДК, и Марина Райчинова за "Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София”.

За костюми са номинирани Васил Абаджиев за "Хенри IV“, Свила Величкова за "Лисичета”,

Нина Пашова за "Калигула” и за "Три високи жени”.

За отличието в категорията театрална музика се състезават Асен Аврамов за "Зимата на нашето недоволство”, Мишо Шишков за "Moderato cantabile” от Маргьорит Дюрас, постановка Стилиян Петров,Театър "Любомир Кабакчиев” – Казанлък, и Петър Дундаков за "Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София”

Преди десет дни бяха обявени номинациите в категория Съвременна българска драматургия за 2018 г. Това са "Изход" от Йоана Мирчева, "Закачане" от Неда Соколовска и "Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова,

Споделяне

Още от Общество